Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FRS paliko bazinę palūkanų normą dabartiniame lygyje, siekiančiame 0–0,25 proc.

Ekonomikai vis dar neatsigaunant nuo koronaviruso pandemijos padarytos žalos, JAV federalinio rezervo sistema (FRS) trečiadienį patvirtino, kad išlaikys bazinę palūkanų normą dabartiniame lygyje, kuris sudaro 0–0,25 proc., kol ekonomika pradės atsigavimo procesą.
Federalinio rezervo sistema
Federalinio rezervo sistema / „Scanpix“/AP nuotr.

Pasibaigus dvi dienas trukusiam posėdžiui, FRS Federalinis atvirų rinkų komitetas (FOMC) paskelbė ekonomines prognozes, rodančios, kad šiais metais prognozuojamas 6,5 proc. ekonomikos nuosmukis, tuo tarpu nedarbas, tikimasi sumažės nuo šiuo metu esančio 11,3 proc. lygio iki 9,3 procento.

„Koronaviruso protrūkis sukėlė didžiulių sunkumų JAV ir viso pasaulio žmonėms ir ekonomikai“, – sakoma FOMC pranešime.

„Vykstanti visuomenės sveikatos krizė artimiausiu metu smarkiai paveiks ekonominę veiklą, užimtumą ir infliaciją, o tai kelia didelę riziką vidutinės trukmės ekonomikos perspektyvai“, – perspėjo centrinis bankas.

Nepaisant beveik 2 mln. užsikrėtimo atvejų ir 112 000 mirčių nuo COVID-19 Jungtinėse Valstijose, esama įrodymų, kad blogiausias ekonomikos nuosmukis jau gali būti likęs praeityje.

Praėjusią savaitę paskelbta užimtumo ataskaita parodė, kad gegužę buvo sukurta 2,5 mln. darbo vietų, tačiau daugiau nei 20 mln. per pandemiją atleistų žmonių vis dar neturi darbo.

Dėl šios priežasties FOMC pasirengęs išlaikyti dabartinę bazinę palūkanos normą „tol, kol įsitikins, kad ekonomika atlaikė pastarojo meto įvykius ir žengia savo keliu, kad pasiektų maksimalius užimtumo ir kainų stabilumo tikslus“.

FOMC narių prognozių mediana rodo, jog komitetas mano, kad dabartinė bazinė palūkanų norma išliks nepakitusi bent jau iki 2022 metų, o vėliau palaipsniui grįš prie 2,5 procento lygio.

Tik du komiteto nariai prognozavo, kad 2022 metais palūkanų norma atsispirs nuo nulinio lygio.

Kredito priemonių išlaikymas

FRS taip pat teigė, kad toliau stengsis užtikrinti namų ūkiams ir verslui prieigą prie kredito priemonių, pirkdama iždo obligacijas ir hipoteka užtikrintus vertybinius popierius pagal dabartinę palūkanų normą.

JAV centrinio banko vadovas Jerome’as Powellas po posėdžio teigė, kad FRS programos skirtos „teikti finansavimą ten, kur kitas finansavimas nėra prieinamas“, taip pat didinti privačių skolintojų ryžtą teikti kreditus.

FRS pažadėjo ir toliau naudoti turimas priemones „energingai, aktyviai ir agresyviai, kol bus užtikrinta, kad judama sveikimo keliu“, kalbėjo J.Powellas žurnalistams.

Kovą centrinis bankas jau sumažino bazinę palūkanų normą iki artimo nuliui lygio ir į ekonomiką įliejo trilijonus dolerių – iš esmės spausdindamas pinigus.

O šią savaitę bankas vėl išplėtė planuojamą paskolų programą mažoms ir vidutinėms įmonėms. Pasak J.Powello, programos atnaujinimai parengti remiantis potencialių skolininkų atsiliepimais.

Savo prognozėse FRS pareigūnai numato tvirtą atsigavimą 2021 metais. Pasak centrinio banko, kitais metais ekonomika atsigaus 5 proc., o tada 2022-aisiais augimas sulėtės iki 3,5 procento.

J.Powellas teigė, kad antrasis 2020 metų ketvirtis bus „rekordiškai silpnas“, tačiau vėliau atsigavimas įgaus pagreitį.

Centrinio banko valdytojai taip pat aptarė, kaip jie galėtų sustiprinti žinią, kad pinigų politikos formuotojai ir toliau teiks paskatas, o prieš keisdami palūkanų normas parengs „aiškias išankstines gaires“, pažymėjo J.Powellas, tačiau konkrečių sprendimų nebuvo priimta.

„IHS Markit“ ekonomistas Kenas Matheny pažymėjo, kad FRS tam tikru metu atskleis ekonominius tikslus, kurie privalės būti pasiekti prieš pradedant svarstyti galimybę didinti palūkanų normas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas