Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

FRS pareigūnai prakalbo apie galimą palūkanų normų didinimą 2023 metais

JAV Federalinio rezervo sistema (FRS) trečiadienį pripažino, kad infliacija šalyje auga, tačiau šį augimą vėl siejo su „pereinamaisiais“ veiksniais, tuo tarpu dauguma centrinio banko politikos formavimo komiteto pareigūnų prognozavo palūkanų normos didėjimą 2023 metais.
Niujorkas
Niujorkas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Finansai

Šiuo metu orientacinė palūkanų norma yra praktiškai lygi nuliui (0–0,25 procento).

Vienuolika iš 18 FRS Federalinio atviros rinkos komiteto (FOMC) pareigūnų mano, kad orientacinė palūkanų norma 2023-iaisiais gali būti padidinta bent du kartus. Visgi FRS vadovas Jerome‘as Powellas pabrėžė, jog šios prognozės „neatspindi komiteto sprendimo ar plano“.

Tokias perspektyvas skatina smarkiai į priekį pažengusi vakcinavimo nuo COVID-19 kampanija, suteikianti galimybę didžiausiai pasaulio ekonomikai atsigauti nuo pandemijos sukelto nuosmukio greičiau, nei buvo tikėtasi.

FRS pareigūnai taip pat padidino vidutinę šių metų infliacijos prognozę iki 3,4 proc., palyginti su kovo mėnesį skelbta 2,4 proc. prognoze, tačiau 2022 metais infliacija, pasak jų, sulėtės iki 2,1 procento.

Ekonomikos augimo prognozė padidinta nuo 6,5 proc. iki 7 procentų.

Vartotojų kainų indeksas per dvylika mėnesių iki gegužės šoktelėjo iki 5 proc., tačiau J. Powellas šį augimą paaiškino „idealia audra, kurią sukėlė didelė paklausa ir ribotas tiekimas“ tokių prekių kaip naudoti automobiliai.

Visgi nors ekonomika ir darbo rinka sustiprėjo, „rizika ekonominėms perspektyvoms išlieka“, sakoma FOMC pranešime, paskelbtame po dvi dienas trukusio posėdžio.

Kylančios kainos sustiprino nerimą, jog FRS gali leisti infliacijai kilti, o tai savo ruožtu priverstų centrinį banką agresyviai didinti palūkanų normas ir taip stabdyti ekonomikos augimą.

FOMC vėl pamėgino išsklaidyti šį nerimą, pabrėždamas, kad stimulai nebus mažinami, kol nebus padaryta pažanga mažinant nedarbą ir išlaikant infliaciją virš jų 2 proc. tikslinio lygio.

„Labiausiai nuo pandemijos nukentėję sektoriai tebėra silpni, tačiau jų padėtis pagerėjo. Infliacija padidėjo, daugiausia atspindėdama pereinamuosius veiksnius“, – pažymėjo FRS.

Visgi FOMC yra pasirengęs imtis veiksmų, „jei kiltų grėsmė komiteto tikslams“.

FRS taip pat teigė, kad ir toliau skirs po 120 mlrd. JAV dolerių per mėnesį obligacijų pirkimui, taip užtikrindama pakankamą likvidumą ekonomikoje.

Nepaisant to, kai kurie ekonomistai yra skeptiškai nusiteikę dėl centrinio banko galimybių sklandžiai išspręsti pinigų politikos problemas, o JAV akcijų indeksai po FRS posėdžio smuktelėjo, įskaitant 0,8 proc. smuktelėjusį „Dow Jones Industrial Average“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas