Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FRS teks balansuoti tarp infliacijos ir spartesnio ekonomikos augimo, mano analitikai

JAV Federalinio rezervo sistema (FRS) leido suprasti, kad dar per anksti galvoti apie ekonomikos gaivinimui skirtų paskatų mažinimą, tačiau pats centrinis bankas atsidūrė tarp rinkų džiugesio dėl gerėjančių perspektyvų ir nerimo dėl infliacijos.
Stambulas
Stambulas / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Ekonomika Finansai

JAV centrinis bankas trečiadienį pradeda dvi dienas truksiantį posėdį, kuriame greičiausiai pakomentuos vakcinavimo nuo COVID-19 kampanijos įsibėgėjimą ir verslo atsinaujinimą, kurie skatina optimizmą, kad gyvenimas JAV gali normalizuotis.

Ekonomikos perspektyvas gerina ir vyriausybės paskatų paketas – praėjusią savaitę prezidentas Joe Bidenas pasirašė 1,9 trln. JAV dolerių vertės pagalbos paketą. Taip pat nuspręsta paskirstyti likusius 900 mlrd. JAV dolerių, įeinančius į gruodį patvirtintą paramos paketą.

Ekonomistai tikisi, kad grynųjų pinigų srautas paskatins verslą ir padidins išlaidas, tačiau rinkos nerimauja, kad tai lems kainų spiralę.

FRS vadovas Jerome'as Powellas turės galimybę po posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje nuraminti visus nerimaujančius ir pakartoti savo teiginį, kad nors kainos šiemet kils, tačiau visi 2020 metų kainų šuoliai bus laikini ir bankui nėra jokių priežasčių imtis veiksmų.

Tiesą sakant, FRS nori, kad kainos šiek tiek ūgteltų, nes jos jau ne vienerius metus atsilieka nuo tikslinio infliacijos lygio, kuris yra šiek tiek mažiau nei 2 procentai.

FRS bus priversta imtis „subtilaus balansavimo“, – pažymėjo „BNP Paribas“ ekonomistas Williamas De Vijlderis.

Tikimasi, kad Federalinio atvirų rinkų komiteto (FOMC) nariai pagerins ekonomines prognozes, atsižvelgdami į ekonomikos paskatas ir gerėjančias perspektyvas.

Visgi W.De Vijlderis teigė, kad tai tik „įpils alyvos į ugnį“ nerimaujančiųjų dėl galimo kainų kilimo akyse ir vėl padidins JAV iždo skolos pajamingumą, privertusį sunerimti rinkas pastarosiomis savaitėmis.

J.Powellas aiškiai nurodė, kad FRS ketina palaukti, kol užimtumas atsigaus, o infliacija įsitvirtins aukščiau 2 proc. lygio, prieš griežtindama pinigų politiką.

Taip pat centrinio banko vadovas pažymėjo, kad bankas turi įrankių padėti išvengti nekontroliuojamo kainų šuolio.

„FRS pareigūnai mielai padidins palūkanų normas, kad atvėsintų perkaitusią rinką, jei tai įvyktų pirmą kartą per kelis dešimtmečius“, – teigė verslo konsultacijų bendrovės „Grant Thornton“ vyriausioji ekonomistė Diane Swonk.

„Tai būtų tikras FRS politinis pasiekimas, vietoje nesėkmės, kurią prognozuoja obligacijų rinka“, – pridūrė analitikė.

Visgi ji pažymėjo, kad ši krizė yra unikali, todėl „negalime visiškai atmesti ūmesnio infliacijos ciklo“.

J.Powellio laukia „nelengva užduotis“ paaiškinti centrinio banko planus, susidūrus su „laikinu infliacijos pliūpsniu šį pavasarį ir vasarą“, pridūrė D.Swonk.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai