Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

FRS: tiekimo kliūtys ir darbo jėgos stygius sulėtino JAV ekonomikos augimą

Tiekimo kliūtys ir darbo jėgos stygius sulėtino JAV ekonomikos augimą ir prisidėjo prie staigaus kainų kilimo, trečiadienį pareiškė Federalinio rezervo sistema (FRS).
JAV doleriai
JAV doleriai / 123RF.com nuotr.

Dėl šių trikdžių ir prekių trūkumo daugumoje šalies vietovių „gerokai išaugo kainos“, pažymėjo FRS savo ataskaitoje „Beige Book“ apie ekonomines sąlygas, kurioje pažymėtas ir didėjantis neapibrėžtumas dėl ekonominių perspektyvų.

Nors ekonominis aktyvumas per pastarąsias kelias savaites padidėjo „nuo kuklaus iki vidutinio“, didžiojoje šalies dalyje „augimo tempas sulėtėjo ... ribojamas tiekimo grandinės sutrikimų, darbo jėgos trūkumo ir neapibrėžtumo, susijusio su COVID-19 delta atmaina“, rašoma ataskaitoje.

Analizė, pagrįsta diskusijomis su verslo ir bendruomenės kontaktais dvylikoje centrinio banko regionų, parengta artėjant kitam FRS posėdžiui, kuris įvyks lapkričio 2–3 dienomis.

Visgi rinkos, nepaisydamos pranešimo, jog JAV atsigavimas praranda pagreitį, mano, kad FRS pareigūnai paskelbs apie planus pradėti mažinti skatinimo priemones, skatinami nerimo dėl kylančios infliacijos.

Darbuotojų stygius ir toliau varžė verslą, ypač transporto sektoriuje, dar labiau padidindamas tiekimo problemas.

Ataskaitoje pažymėta, kad kliūčių kyla dėl to, jog tėvai susiduria su sunkumais spręsdami vaikų priežiūros klausimus, dėl vakcinacijos reikalavimo bei dėl susirgusių darbuotojų neatvykimo į darbą.

FRS pažymėjo, jog darbdaviai į tai reagavo padidindami atlyginimus naujiems ir esamiems darbuotojams, o „daugelis taip pat pasiūlė vienkartines ir darbuotojų išlaikymo premijas, lanksčius darbo grafikus arba ilgesnes atostogas, kad paskatintų darbuotojus likti savo darbuose“.

Šį mėnesį visose Jungtinėse Valstijose vyksta ar planuojami dešimčių tūkstančių slaugytojų, gamyklų darbuotojų ir kitų darbininkų streikai, kurie skundžiasi ilgomis darbo valandomis, mažais atlyginimais ir nesaugiomis darbo sąlygomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas