Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

G.Nausėda apie augančią imigraciją: laikas stabdyti arklius

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad imigrantų skaičius Lietuvoje pasiekė tokią ribą, kad „laikas stabdyti arklius“.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Mano akimis žiūrint, nevaldoma imigracija pirmiausia yra nacionalinio saugumo klausimas, todėl, kuomet kalbėjome apie demografiją ir kalbėjome, kad ji šiuo metu yra labai liūdna, tokioje demografinėje duobėje, kokioje esame, nevaldyti imigracijos, tai reiškia, ko gero, pasiekti rezultatą, kurio mes tikrai nė vienas nenorėtume, todėl aš iš principo suprasdamas, kad darbdaviams reikia darbo jėgos, kad jiems reikia didinti darbo našumą, kad jiems reikia plėtoti savo verslą, pasisakyčiau už griežtą kvotų sistemą“, – pirmadienį LRT laidoje „Forumas“ sakė valstybės vadovas.

Jo teigimu, po suklastotų prezidento rinkimų Baltarusijoje ir po vykusio oponentų persekiojimo imigrantų skaičius Lietuvoje itin išaugo ir „yra pasiekęs tikrai pakankamai kritinę ribą, atsižvelgiant į mūsų bendrą gyventojų skaičių“.

„Todėl mums tikrai laikas stabdyti arklius, nes matome, kad imigracijos tema yra labai aktuali, ir kaip matote, iš Vokietijos pavyzdžio net lemia rinkimų rezultatus“, – tvirtino G.Nausėda.

Sekmadienį Vokietijos kraštutinių dešiniųjų partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) laimėjo pirmuosius regioninius rinkimus. Ji pasisako už nelegalių imigrantų deportavimo programą.

G.Nausėdos teigimu, prie imigracijos politikos sugriežtinimo Lietuvoje prisidės birželį Seimo priimtas įstatymas, nustatantis kvotą į Lietuvą dirbti atvykstantiems trečiųjų šalių piliečiams.

„Priimti sprendimai, tiesa, jie įsigalios nuo 2026 metų, galbūt yra prasmės kalbėti apie įsigaliojimą anksčiau, numato 1,4 proc. kvotą, kuri iš esmės reikštų apie 40 tūkst. dirbančių imigrantų, nors šiuo metu darbą turinčių imigrantų skaičius, berods, yra apie 120 tūkstančių. Tai laikyčiau tam tikru imigracijos politikos sugriežtinimu, kuris atliepia mano jau minėtą nacionalinio saugumo naratyvą, tik tiek, kad turime jį taikyti nuosekliai ir nedaryti jokių išlygų“, – pirmadienį kalbėjo G.Nausėda.

Užsieniečių teisinę padėtį Lietuvoje reglamentuojančio įstatymo pataisos taip pat numato, kad Lietuvoje dirbti galėtų tik asmenys, kurie turi leidimą laikinai gyventi.

Taip pat darbdaviai privalės informuoti apie užsieniečio kvalifikaciją ir veiklos, į kurią įdarbinama, darbo patirtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas