Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 09 /11:06

G.Nausėda: mokesčių reforma neturi asocijuotis su jų didinimu

Mokesčių reforma yra kertinis prasidedančios Seimo pavasario sesijos darbas, tačiau ji neturėtų būti siejama su mokesčių didinimu, sako prezidentas Gitanas Nausėda.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Mokesčių reforma neturi žmonėms asocijuotis su eiliniu mokesčių naštos didinimu. Tai tikrai neturi būti tikslas. Mokesčių sistemoje mes pasigendame teisingumo – tie, kurie uždirba mažiau, kartais moka daugiau nei tie, kurie uždirba daug, ir tai tikrai nėra gera praktika“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje po susitikimo su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen sakė G.Nausėda.

Anot jo, Prezidentūra taip pat inicijuoja kai kuriuos mokesčių pasiūlymus – pavyzdžiui, greitesnį neapmokestinamųjų pajamų (NPD) prilyginimą minimaliai mėnesio algai (MMA) šeimoms, auginančioms vaikus.

„Pavyzdžiui, dėl neapmokestinamųjų pajamų spartesnio suartinimo su minimaliai mėnesio alga dirbančioms ir vaikus auginančioms šeimoms, dėl investicinės pelno lengvatos pratęsimo, bet tie sprendimai yra susiję su numatomu mokesčių paketu, kuris turi būti pateiktas Vyriausybės Seimui“, – kalbėjo šalies vadovas.

G.Nausėdos teigimu, susitikime apsikeista nuomonėmis dėl konkrečių sprendimų, tarp jų – ir dėl papildomo bankų apmokestinimo.

„Tame tarpe ir tam tikro papildomų bankų windfall profit, vadinamųjų viršpelninių pajamų apmokestinimo, manau, kad visos valdžios institucijos turėtų būti atviros diskusijai ir ieškoti tokių sprendimų, kurie būtų Lietuvos žmonėms patys naudingiausi“, – sakė G.Nausėda.

Prezidentas mokesčių reformą pavadino kertiniu sesijos klausimu, kurio iki rudens atidėlioti negalima.

„Šiandien neturime viso paketo ant stalo ir tai yra problema, nes aš manau, kad turėtume turėti kaip įmanoma anksčiau šį paketą, nes priešingu atveju mes tiesiog rizikuojame normaliai neapsvarstyti pavasario sesijoje ir tada sprendimai nusikeltų į rudenį, o tai jau būtį visiškai arti rinkimų ir iš to kiltų papildomų iššūkių“, – teigė G.Nausėda.

Pasak jo, reforma neturėtų būti orientuota ir į Europos Sąjungos kriterijus, kurie pagreitintų išmokas pagal Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą (RRF).

„Dar kažkokių kitų gali atsirasti idėjų, bet būtų tikrai labai gerai, kad mes kaip galima greičiau apsispręstume, ką mes svarstome ir, svarbiausia – kad ši mokesčių reforma netaptų tokia imitacinė reforma vien tik tam, kad įvykdytume formalų kriterijų ir greičiau pasiimtume Europos Sąjungos pinigus“,

„Ne toks yra tikslas. Tikslas yra užtikrinti daugiau teisingumo mokesčių sistemoje nedidinant bendros mokesčių naštos“, – sakė G.Nausėda.

Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė antradienį sakė, kad šeimų, auginančių vaikus, NPD galėtų būti prilygintos MMA jau nuo kitų metų – toks NPD didinimas turėtų būti numatytas 2024 metų valstybės biudžeto projekte. Patarėja sutiko, kad valstybės biudžetui tai būtų didelis iššūkis, tačiau įmanomas tinkamai susidėliojus prioritetus.

Tuo metu premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad šie dydžiai priklausys nuo valstybės ekonomikos augimo ir biudžeto galimybių. V.Čmilytė-Nielsen anksčiau sakė, kad toks siūlymas neatsižvelgia į valstybės biudžeto galimybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas