Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 07

Lietuvos banko vadovas atskleidė daugiau detalių apie galimą solidarumo mokestį bankams

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus interviu 15min teigė, kad iš 50 proc. didesnius pelnus praėjusiais metais uždirbusių bankų tikisi solidarumo: „Jei tai rinka, kurioje tu žadi būti ilgą laikotarpį, labai svarbu pasidalinti savo sėkme.“ Lietuvos banko vadovas taip pat atskleidė daugiau detalių apie galimą bankų solidarumo mokestį ir pabrėžė, kad turi atsirasti galimybė pasirinkti būsto paskolą ilgalaikėmis fiksuotomis palūkanomis.
Gediminas Šimkus
Gediminas Šimkus / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos bankų sektorius 2022 metais, tikėtina, uždirbs 50 proc. daugiau pelno nei įprastiniais metais, kai šis skaičius siekė apie 300 mln. eurų per metus. O 2023 metais bankų pelnas gali priartėti net prie milijardo eurų, teigia Lietuvos banko valdybos pirmininkas G.Šimkus.

Tuo tarpu už indėlius didieji bankai gyventojams nelinkę mokėti reikšmingesnių sumų – 12 mėnesių terminuoto indėlio palūkanos didžiuosiuose bankuose siekia nuo 0,2 proc. iki 1,25 proc. O kredito unijose ir smulkesniuose bankuose – 2,8–2,9 proc.

Didžiuliai bankų pelnai ir mažos gyventojams mokamų indėlių palūkanų normos atkreipė Lietuvos banko (LB) ir Finansų ministerijos dėmesį – pirmadienį finansų ministrė Gintarė Skaistė informavo, kad jei situacija nesikeis, gali būti įvestas solidarumo mokestis bankams.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus interviu 15min teigė iš bankų besitikintis solidarumo ir supratimo, kad šiandien situacija – išskirtinė. Jis taip pat atskleidė daugiau detalių apie galimą mokestį bankams bei papasakojo, ko ketinama imtis, kad gyventojams atsirastų galimybė paskolas imti ir fiksuotomis palūkanomis.

Beje, didieji bankai į kritiką jau ima reaguoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas