Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

G.Skaistė: mažiausios kainos kriterijus pastato AMLA nuomai – teisingas sprendimas

Naują Europos Sąjungos Pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos agentūrą (AMLA) siūlant įkurti Vilniaus verslo centre „Yellowstone“, kurio naudos gavėjai viešai neatskleidžiami, o vienas jų susijęs su buvusia įmone „Lewben“, finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad verslo centras nuomos konkursą laimėjo pasiūlęs mažiausią kainą – pasak jos, šis kriterijus buvo teisingas, nes reikėjo greito sprendimo.
Gintarė Skaistė
Gintarė Skaistė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Sakyčiau, kad buvo padaryta teisingai pasirenkant mažiausios kainos kriterijų, tai leido greitai priimti sprendimus, bet kad klausumų visuomenei būtų kuo mažiau, esam parengę užklausimą Valstybės saugumo departamentui, kai sulauksim atsakymo, bus galima turėti papildomus sprendimus“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė ministrė.

„Viešojoje diskusijoje kelti klausimai yra tokie, kur norisi turėti atsakymus, bet žvelgiant bendrai į viešuosius pirkimus, kaip jie vykdomi, naudos gavėjų tikrinimas nėra standartinė procedūra, paprastai mažiausia kaina ir laimėtojas yra žinomas“, – pridūrė ji.

Pasak ministrės, nuo to laiko, kai Europos Komisija paskelbė konkrečius pastato kriterijus iki paraiškos pateikimo, kai turėjo būti žinomas ir įvertintas konkretus pastatas, ministerija turėjo maždaug vieną mėnesį.

„Trumpas laikotarpis atrinkti konkrečiam pastatui“, – teigė G.Skaistė.

Ji pakartojo, kad nuomos santykiai su šio pastato savininkais įsigaliotų tik tada, jei Lietuva laimėtų konkursą, kuriame konkuruoja su kitais aštuoniais miestais, tarp kurių yra Madridas, Paryžius, Frankfurtas.

„Vilnius turi ką pasiūlyti, bet konkurencija yra labai stipri“, –sakė ministrė.

Pasak jos, tikimasi, kad sprendimą dėl laimėtojo Europa priims pirmąjį šių metų pusmetį.

Finansų ministerija į VSD kreipėsi pernai gruodį, prašydama pateikti visą informaciją apie „Yellowstone“ vystytojus.

Penkerių metų „Yellowstone“ nuomos sutartis su įmone „Project RE 1“ pasirašyta lapkričio 27 dieną su galimybe ją nutraukti, jeigu Europos Sąjungos (ES) Taryba ir Parlamentas priimtų sprendimą AMLA būstinę kurti ne Lietuvoje arba per 6 mėnesius nepriimtų jokio sprendimo.

BNS rašė, kad galutinis „Project RE 1“ naudos gavėjas, Registrų centro duomenimis, yra „Lewben“ grupės įkūrėjas ir bendrovės „Noewe“ (buvusios „Lewben“) didžiausias akcininkas Vilius Kavaliauskas. Tačiau dar 14 naudos gavėjų – niekur viešai neregistruotų investuotojų į „Yellowstone“ projektą, pasak jo vystytojo, viešintis nenori.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas