Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

G.Skaistė: solidarumo įnašo pratęsimas priklausys nuo sutarimo dėl papildomų lėšų gynybai

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad kitąmet turinčio baigti galioti bankų solidarumo mokesčio pratęsimas priklausys nuo susitarimų dėl papildomų lėšų gynybai.
Gintarė Skaistė
Gintarė Skaistė / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Sakyčiau, kad (bankų solidarumo mokesčio pratęsimo – BNS) klausimas šiuo metu dar nėra visiškai uždarytas, bet galų gale tai tikrai bus bendro gynybos stiprinimo sprendimo dalis“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė G.Skaistė.

„Manau kad šio sprendimo tąsa galėtų priklausyti ir nuo to, koks bus bendras susitarimas dėl gynybos fondo“, – teigė finansų ministrė.

Ji ketvirtadienį teigė, jog siūlymus dėl papildomų lėšų gynybai Vyriausybė žada pateikti per artimiausias kelias savaites, dėl jų tikimasi apsispręsti Seimo pavasario sesijoje.

Pasak G.Skaistės, pratęsus laikiną bankų solidarumo įnašą ir pakeitus jo bazę, pajamos iš šio mokesčio 2025-aisiais būtų mažesnės nei 2023 ar 2024 metais.

„Toks mokestis, koks yra sukonstruotas, papildomų pajamų negeneruotų, nes jis buvo sukonstruotas kaip laikinas pokytis nuo normalumo“, – teigė finansų ministrė.

„Tačiau jeigu svarstyti keisti mokesčio bazę, taip kaip jis yra skaičiuojamas, ir pririšti prie šių metų rodiklių (...) kitais metais galima būtų gauti apie 50–70 mln. eurų į biudžetą. (...) Tikrai tas pikas palūkanų normų jau yra pasiektas, ir tikėtina, kad pelnas kitais metais jau bus mažesnis, todėl ir solidarumo įnašo pajamos, natūralu, būtų gerokai mažesnės negu 2023 ir 2024 metais“, – kalbėjo ji.

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus šią savaitę tvirtino, kad pratęsus kitąmet turintį baigti galioti laikinąjį bankų solidarumo įnašą, už 2025-uosius jo galėtų būti surinkta apie 50–70 mln. eurų.

G.Šimkaus teigimu, pernai dvejiems metams įvestas karinio mobilumo ir dvigubo naudojimo transporto infrastruktūrai įrengti skirtas mokestis nėra tvarus gynybos finansavimo šaltinis, jo bazė ateityje mažėtų, o jį pratęsus būtų nukrypta nuo „anksčiau užkoduoto laikinumo principo“.

Anksčiau Vyriausybė teigė, kad pratęsti mokesčio neplanuojama, tačiau praėjusią savaitę premjerė Ingrida Šimonytė pareiškė, jog diskusija dėl kitąmet baigsiančio galioti laikinojo bankų solidarumo įnašo pratęsimo nėra baigta, dėl to konsultuojamasi su LB.

Pasak ministrės pirmininkės, mokesčio pratęsimas priklausytų nuo jo bazės – kiek pajamų valstybė galėtų surinkti iš šios įmokos.

Siekiant surinkti papildomų lėšų gynybai, dalis opozicijoje esančių politikų ragina Vyriausybę mokestį pratęsti.

Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę sakė, jog pritartų bankų solidarumo įnašo pratęsimui.

Centrinio banko teigimu, Lietuvoje veikiantys bankai už 2023 metus sumokėjo daugiau nei 250 mln. eurų solidarumo įnašo, o už 2024-uosius jo gali būti sumokėta apie 220 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius