„Per pastaruosius metus kakavos kaina pasaulio biržose drastiškai augo. Neką atsiliko ir pieno miltelių bei riešutų kainos. Tai tiesiogiai lemia ir galutinio produkto kainą. Daug kas priklauso nuo gamintojo galimybių kaupti didesnes pigiau įsigytų žaliavų atsargas. Tačiau jų kainos nuolat auga, todėl ir Lietuvos vartotojai anksčiau ar vėliau turės daugiau mokėti už tikrą šokoladą, kuriam gaminti nenaudojama jokių pakaitalų“, – „Lietuvos rytui“ sakė „Kraft Foods Lietuva“ Korporatyvinių reikalų skyriaus projektų vadovas Marius Giržadas.
Anot jo, kadangi apie 70 proc. visos pasaulio kakavos yra išauginama Vakarų Afrikoje, Lietuvos ir kitų Europos šalių gamintojai šią žaliavą perka beveik tokiomis pat sąlygomis.
„Skirtumų gali susidaryti tik dėl kiekio – perkama centralizuotai keliems fabrikams ar vienam, ir tarpininkų skaičiaus – tiesiogiai iš biržos ar per kelis tiekėjus“, – teigė M.Giržadas.
Gaminant šokoladą kakavos pupelės (trinta kakava ir kakavos sviestas) yra viena pagrindinių žaliavų. Geros kokybės šokolade kakavos sausųjų medžiagų būna nuo 30 proc. (pieniniame) iki 86 proc. ir daugiau (juodajame).
Dėl išaugusių kakavos kainų Londono biržoje, palyginti su Niujorku, įtariami spekuliantai.
Praėjusią savaitę Londono prekių biržoje „Liffe“ už toną kakavos liepos mėnesio sandoriams buvo mokama 2,7 tūkst. svarų sterlingų (daugiau nei 11 tūkst. litų).
Niujorko biržoje už toną kakavos praėjusią savaitę buvo mokama 3,2 tūkst. dolerių (8,56 tūkst. litų).