Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geros sinoptikų naujienos pradžiugino pajūrio verslininkus – savaitgalį žmonių bus tiršta

Vos sinoptikams prakalbus apie šiltesnius orus, poilsiautojų akys pakrypo į pajūrį – viešbučių užimtumas, priklausomai nuo kurorto, artėjančiam savaitgaliui jau siekia iki 70 proc., o kai kur vietų jau nebėra. Pernai „prasčiausią“ vasarą išgyvenę 15min kalbinti kurorto verslininkai kainų šiemet tikina nekeisiantys.
Ilgasis savaitgalis Palangoje prasidėjo ramiai
Palanga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sinoptikams prognozuojant iki 25 laipsnių šilumą artėjančiam savaitgaliui, Palangoje jau užimta per 60 procentų visų kambarių, rodo išankstinių rezervavimo sistemų „Booking.com“ ir „Hotels.com“ duomenys. Panašūs rezervavimo rodikliai ir dar kitam savaitgaliui – laisvų kambarių lieka apie 40 proc.

Neringoje viešbučių užimtumas netgi dar didesnis – per 70 proc. kambarių yra užimti. Kiek daugiau laisvų kambarių Šventojoje – čia užimtumas siekia apie 45 proc.

„Laisvų kambarių šiam savaitgaliui neturime, nors toliau jaučiame susidomėjimą. Tad jeigu tik galėtume, priimtume daug daugiau žmonių“, – sako Neringoje įsikūrusio viešbučio „Jūratė“ vadovas Gytis Vaičikauskas.

Neringos orai nelepino

Pasak G.Vaičikausko, kol kas viešbučių valdytojams džiaugtis nebuvo kuo.

„Iš tikrųjų, ne paslaptis, buvo prasti orai. Šaltas pavasaris, tiksliau, jo iš viso nebuvo bent jau Nidoje, čia buvo dar vėsesnė temperatūra nei žemyne. Dėl to šiek tiek mažiau buvo ir poilsiautojų. Vos tik oras pagerėdavo, tikrai jie užplūsdavo, bet pablogėjus – visi išsivažinėja. O tų gražių dienų Nidoje buvo labai mažai“, – apgailestauja G.Vaičikauskas.

Jis tikina, kad vasarai užsakymai šiuo metu nėra mažesni nei pernai.

„Užsakymai, sakyčiau, panašūs, sumažėjimo tikrai nejaučiame. Tačiau vėlgi, realus svečių atvykimas paaiškės su laiku. Mūsų verslas labai priklausomas nuo orų. Nors tikim, kad tokiam prastam pavasariui praėjus, vasara turėtų būti išskirtinai graži. Norime tuo tikėti“, – vertina „Jūratės“ vadovas.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Neringoje
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Neringoje

Kainos šiame viešbutyje, pasak jo, nesikeitė jau trejus metus, šiemet jų taip pat neketinama didinti.

„Galbūt dėl to ir nejaučiame mažėjančio poilsiautojų skaičiaus, žinome, kad nesame brangiausi, dėl to esame patrauklūs. Turistai galbūt gali netgi tikėtis šiek tiek mažesnių kainų šią vasarą, tiesiog bandome didinti užimtumą, girdime, kad žmonės turi šiek tiek mažiau pinigų. Galbūt mes galime pasiūlyti tam tikras nuolaidas, jeigu žmonės poilsiauja ilgesnį laiko tarpą, derintis prie individualių poreikių“, – sako G.Vaičikauskas.

„Jūratės“ lankytojų pagrindą, pasak jo, sudaro poilsiautojų grupės, pritrauktos bendradarbiaujant su turizmo agentūromis.

Palangą labiau mėgstą liepą

„Šiais metais sezonas nesutampa su kalendorine vasaros pradžia. Geri orai yra pagrindinis kriterijus renkantis atostogas. Kol kas labai geri orai neprognozuojami net ir birželio mėnesiui. Lietuviai įpratę, kad šilta būna liepą, todėl būtent šį mėnesį geriausia situacija su užsakymais“, – teigia viešbučio „Gradiali Palanga“ direktorė Aida Matulis.

Tačiau, pasak jos, net ir rezervavę kambarius žmonės, artėjant suplanuotoms atostogoms, dairosi į orų prognozę.

Gradiali viešbutis
Gradiali viešbutis

„Artėjant rezervuotam laikotarpiui, žmonės žiūri, koks prognozuojamas oras jų atostogų periodui. Gera prognozė didina rezervacijų skaičių ir mažėja jų atšaukimo tikimybė. Jeigu numatomi blogi orai, jie dairosi alternatyvų ir rezervacijas anuliuoja. Šiuo metu situacija yra gera, tačiau kaip praeis sezonas, pamatysime jo pabaigoje. Apgyvendinimo veiklos srityje oras ir užimtumas susiję“, – pažymi A.Matulis.

Ji neatviravo, kiek kambarių šiuo metu užsakyta artėjančiam savaitgaliui, tačiau pažymėjo, kad užsakymai yra geri. Tačiau pernai tokiu pačiu metu užsakymų buvo dar daugiau.

„Galiu pasakyti, kad praėjusiais metais situacija šiuo laikotarpiu buvo dar geresnė, tai lėmė palankesnė temperatūra“, – 15min sako A.Matulis.

A.Matulis patikino, kad viešbutyje „Gradiali Palanga“ šiemet kainos nesikeitė. Dauguma viešbučio klientų – lietuviai, antroje vietoje – latviai.

Privačių kambarių savininkai vargsta

Privataus apgyvendinimo verslo atstovai kol kas nėra nusiteikę optimistiškai.

Palangos apgyvendinimo paslaugų tiekėjų organizacijos „Svetingas šeimininkas“ pirmininkė Irena Švanienė 15min tikina, kad užsakymai iš privačių asmenų yra itin maži.

Karolio Bakūno nuotr./Palangoje – tradicinė šventė „Palangos stinta“
Karolio Bakūno nuotr./Palangoje – tradicinė šventė „Palangos stinta“

„Užsakymai privačiame sektoriuje vyksta labai vangiai, bet tai visiškai nestebina. Todėl, kad žmonės pastaruoju metu labai spontaniškai ir labai staigiai užsisako kambarius per „Booking“. Ir viskas. Kaip iš tikrųjų bus šiemet, ar tikrai Palanga bus pilna, priklauso, kaip visada sakau, tik nuo pono Dievo. Jei bus vasara šilta ir gera, bus ir žmonių. Nebus orų gerų – nebus ir poilsiautojų“, – tikina I.Švanienė.

Ji Palangoje pasigenda ilgalaikių poilsiautojų.

Nėra tokių užsakymų, kad žmogus užsisakytų penkioms dienoms, savaitei, – sako I.Švanienė.

„Turime šį savaitgalį keletą užsakymų, sezono atidarymui vėl keletą užsakymų. Bet nėra tokių užsakymų, kad žmogus užsisakytų penkioms dienoms, savaitei. Nėra tokių. Atvažiuoja tik tom dviem dienom, o dar daugiau – tik po vieną dieną. Aišku, pačius savininkus tai labai vargina, bet neturime iš ko rinktis, yra kaip yra“, – sako I.Švanienė.

Paklausta apie kainas, I.Švanienė patikino, kad šiemet kainų augimo Palangoje neturėtų būti.

„Nieko jos nesikeičia, jos išlieka tokiam pat lygmeny kaip pernai ir užpernai, nei truputėlį nedidėja. Gali tu užsikelti kiek nori, bet niekas nemokės. Tiesiog žmonės yra nemokūs. Privačiame sektoriuje apsistoja tik žmonės, turintys vidutines pajamas“, – aiškina I.Švanienė.

Daugiausia poilsiautojų, anot jos, į Palangą patraukia tik po karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos, o vienadienius lankytojus ji vadina turistais.

„Šiaip atvažiuoja tokie labiau turistai. Pasižiūrėti Palangos, pereiti J.Basanavičiaus gatve, porai dienų pakeist savo aplinką, ir viskas. Ir tokie atvykstantys žmonės yra 80 proc. Lietuvos gyventojų“, – sako I.Švanienė.

Ji taip pat apgailestauja, kad privačių kambarių savininkams tenka keltis į tokias rezervavimo sistemas, kaip „Booking“.

„Booking“ naudojimas yra ganėtinai plačiai paplitęs, kaip matėte – žmonės iš Palangos pakelių kaip ir dingo, jų nebėra. O kokiu kitu būdu žmogus turi savo paslaugą pateikti? Nėra kitokių būdų. Daugiausia žmogus kreipiasi į „Booking“, nežiūrint į tai, kad ten reikia irgi susimokėti, 12 proc. bei PVM, tad išeina, kad atitenka apie 15 proc. uždirbamų pajamų“, – skaičiuoja I.Švanienė.

Labiau vertinami Rusijos poilsiautojai

Pasak „Svetingo šeimininko“ pirmininkės, Rusijos poilsiautojai yra geresni klientai.

„Turistai yra labai įvairūs. Pavyzdžiui, atvykę iš Rusijos, jie pasirenka gyventi atokiau nuo miesto, jie nenori to šurmulio, nenori to triukšmo. Pavyzdžiui, Kunigiškėse, kur geriau įrengti kambariai. Jiems nesudaro jokių problemų į Palangą atvažiuoti automobiliu, jie nori ramybės. O mūsų lietuvaičiai paprastai dažniau renkasi miesto centrą, arčiau jūros, nes jiems patinka tas verdantis Palangos gyvenimas“, – sako I.Švanienė.

Vaivorykštės11.lt nuotr./Kunigiškėse esančioje poilsiavietėje siūloma apsigyventi štai tokiuose nameliuose
Vaivorykštės11.lt nuotr./Kunigiškėse esančioje poilsiavietėje siūloma apsigyventi štai tokiuose nameliuose

Pasak jos, lietuviai, pabuvę dieną ar dvi, grįžta į darbus Vilniuje ar Kaune. O orai šiuo metu dar nėra tokie, kad išlaikytų poilsiautojus pajūryje.

„Oras šiuo metu tik vidutiniškai šiltas. Pliaže būti negali, maudytis jūroje negali, jei nesi sveikuolių mokyklos ruonis, nes yra šalta. Galima prasivaikščioti, pakvėpuoti pušynais, jodu. Na, ir užtenka žmogui to savaitgalio, kad truputėlį pailsėtų“, – sako I.Švanienė.

Padeda renginiai

15min kalbinti pašnekovai atkreipia dėmesį, kad pajūryje gausėja patrauklių renginių, ir jie pritraukia daugiau lankytojų. Gegužės 26-28 d. Palangoje vyks Palangos kurorto šventė, birželio 2-4 d. – Neringos vasaros sezono atidarymas, gegužės 19-21 d. Klaipėdoje taip pat numatomi renginiai, apimantys laivų paradą, Gatvės muzikos dieną.

„Neringoje šiemet tikimės ypatingai stipraus renginio, nes pernai sezono atidarymas sporto ir sveikatos tema buvo organizuojamas pirmą kartą ir jautėme tikrai didelį pasisekimą. Manome, kad šiemet žmonės dar aktyviau norės sudalyvauti ir svečių bus dar daugiau, o ir programa iš mūsų pusės bus pasiūlyta dar geresnė“, – vertina viešbučio „Jūratė“ vadovas.

Sujudimą per renginius pastebi ir privačių nuomotojų atstovė Palangoje.

„Tikrai yra tų renginių, negali skųstis, – pučiamųjų orkestrų pasirodymai, paskui kitą savaitę sportas visiems, ir dar kitų – tikrai yra pakankamai“, – sako ji.

Pernykštės ašaros buvo netikros?

„Creditreform Lietuva“ vertina, kad pernykštė vasara kurortų verslininkams buvo kaip reta prasta. Nepaisant to, verslai sukaupė riebalų sluoksnį ir peržiemojo sėkmingai.

„Pernykštį sezoną ne vienas Lietuvos kurortų verslininkas yra pavadinęs pačia prasčiausia vasara per daugelį metų. Tiesa, to nepatvirtina statistikų duomenys, pagal kuriuos per devynis 2016 m. mėnesius visuose keturiuose Lietuvos kurortuose turistų buvo apgyvendinta gerokai daugiau ir šis prieaugis siekė dviženklį procentą. Tik Neringa sulaukė 0,5 proc. mažiau vietinių poilsiautojų, matyt, dėl gerokai pabranginto įvažiavimo“, – sako „Creditreform Lietuva“ verslo analitikė Alina Rauktytė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangos gatvėse dažnai groja gatvės muzikantai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Palangos gatvėse dažnai groja gatvės muzikantai

Bendrovė skaičiuoja, kad Lietuvos kurortuose 37 įmonės pernai susidūrė su vienokiomis ar kitokiomis problemomis, tad jų statusas iš įprasto buvo perregistruotas į bankrutuojančios, bankrutavusios, likviduojamos ar dar kitokios. Gausiausiai probleminių įmonių užderėjo Druskininkuose – 2,9 proc. visų pernai metų gegužę dar pasitikusių įmonių. Geriausi reikalai buvo Neringoje, kur probleminį statusą įregistravo tik 1,9 proc. visų verslo subjektų.

Pagal naujų įmonių steigimą pirmavo Palanga – čia įregistruotos 73 naujos įmonės, Druskininkai buvo antri (46 įmonės), Neringoje gimė 14 naujų įmonių.

Su mokesčių mokėjimo problemomis susidūrė gausiausias Palangoje registruotų įmonių būrys. Čia šių metų gegužės pradžioje daugiau nei 10 eurų Sodrai buvo skolingos 9,4 proc. visų įmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai