Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gitanas Nausėda: MMA padidinimas tik trečdaliu atstatė nuo 2008 metų nukritusią perkamąją galią

Minimalios mėnesio algos (MMA) padidinimas 50 litų tik trečdaliu atstatys nuo 2008 metų nukritusią perkamąją galią, skaičiuoja didžiausio komercinio Lietuvos SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Reikia pripažinti, kad kai kurios darbo užmokesčio kategorijos smarkiai atsiliko nuo kainų didėjimo, tarp tokių minėtina minimali mėnesio alga. Bendras akumuliatyvus infliacijos indeksas per tą laikotarpį buvo 16 proc. (nuo paskutinio MMA padidinimo 2008 metais – BNS)“, – ketvirtadienį naujausių ekonomikos prognozių pristatyme kalbėjo G.Nausėda.

Anot jo, tai reiškia, kad minimalią mėnesio algą uždirbantys žmonės per šį laikotarpį dar 16 proc. buvo priversti atseikėti infliacijos padariniams.

„Tai yra pakankamai liūdna. 50 litų padidėjimas viso labo padės tik šiek tiek daugiau nei trečdaliu atstatyti sumažėjimą perkamosios galios – tos, kuri buvo prarasta“, – kalbėjo G.Nausėda.

SEB banko analitikai skaičiuoja, kad šiuo metu reali MMA „ant popieriaus“, atsižvelgus į infliaciją nuo 2008 metų sausio, yra mažiau nei 680 litų.

Vyriausybė trečiadienį posėdyje nutarė, kad MMA 50 litų iki 850 litų padidės nuo rugpjūčio pradžios.

Diskusijos dėl MMA didinimo ir terminų piką pasiekė antradienį, kai vieni iš socialinių partnerių – profesinių sąjungų atstovai atsisakė dalyvauti neeiliniame Trišalės tarybos posėdyje. Profesinės sąjungos reikalavo, kad MMA nuo liepos būtų padidinta 100 litų iki 900 litų, o nuo 2013 metų sausio – dar 100 litų iki 1000 litų. Panašios pozicijos laikėsi ir darbdaviai, tačiau vėliau jie poziciją sušvelnino.

Šiuo metu MMA Lietuvoje siekia 800 litų, o atskaičius mokesčius – 670 litų. Paskutinį kartą minimali alga 100 litu buvo padidinta 2008-ųjų pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito