Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Goldman Sachs“: išsivysčiusių šalių BVP antrąjį ketvirtį dėl viruso gali kristi 35 proc.

Pasaulyje siaučiant koronaviruso pandemijai, išsivysčiusių šalių bendrasis vidaus produktas (BVP) 2020 metų antrąjį ketvirtį, palyginti su pirmuoju ketvirčiu, gali kristi 35 proc., prognozuoja JAV banko „Goldman Sachs“ vyriausiasis ekonomistas Janas Hatzius.
„Goldman Sachs“ logotipas
„Goldman Sachs“ logotipas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Toks reikšmingas nuosmukis, anot jo, net keturis kartus viršys ankstesnį BVP smukimo rekordą, kuris buvo pasiektas 2008 metų finansų krizės laikotarpiu.

Kaip greitai išsivysčiusių šalių ekonomika galės atsitiesti, tebėra neaišku, nes niekas nežino, kada žmonės galės sugrįžti į darbą, parašė J.Hatzius pranešime klientams.

Sergamumas COVID-19 daugelyje šalių, regis, jau pasiekė piką, pažymėjo jis.

Tačiau bloga žinia, anot jo, yra ta, jog „padėties pagerėjimą greičiausiai tiesiogiai lėmė socialinio atstumo laikymasis ir ekonominio aktyvumo nuosmukis“.

Sergamumo augimas gali greitai paspartėti, kai tik žmonės pradės grįžti į darbą, mano „Goldman Sachs“ vyriausiasis ekonomistas.

Daugelio išsivysčiusių šalių vyriausybės ėmėsi didelio masto priemonių, siekdamos paremti piliečius ir užtikrinti paskolų prieinamumą ir tikėdamosi, jog tai padės namų ūkiams ir verslui atlaikyti krizę, pažymi J.Hatzius.

Tačiau Europai, jo nuomone, reikia padaryti daug daugiau ir turtingos valstybės turi padėti besivystančios ekonomikos šalims.

„Atsakomosios priemonės, kurių dėl krizės imasi Europa, turi būti išplėstos didinant iš biudžeto finansuojamų paskatų mastą. Taip pat turi būti demonstruojamas besąlygiškas pasiryžimas „padaryti viską, kas įmanoma“, siekiant išsaugoti euro zonos vientisumą, – parašė J.Hatzius. – Besivystančioms šalims reikės kur kas daugiau turtingų valstybių pagalbos, kad jos galėtų išgyventi šią krizę.“

COVID-19 plitimą pasaulyje stebinčio Johnso Hopkinso universiteto duomenimis, patvirtintų užsikrėtimo COVID-19 atvejų skaičius pasaulyje iki antradienio 8 val. Lietuvos laiku priartėjo prie 1,921 mln., o aukų skaičius pasiekė 119,686 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas