Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Graikija sumokėjo paskutinę skolos TVF dalį

Graikija dvejais metais anksčiau nei numatyta sumokėjo likusią skolos Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) dalį, pranešė Vokietijos transliuotojas DW, remdamasis naujienų agentūros AFP informacija.
Tarptautinis valiutos fondas
Tarptautinis valiutos fondas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Graikija šiandien baigė grąžinti savo skolą TVF. Tai reiškia, kad 2010 metų valstybės skolos krizės skyrius „uždaromas“, - pareiškė Graikijos finansų ministras Christos Staikouras.

Iš anksto grąžinusi 1,85 mlrd. eurų skubių paskolų, šalis sutaupys 230 mln. eurų palūkanų.

Kovo pabaigoje Graikija gavo „žalią šviesą“ iš ES gelbėjimo fondas – vadinamojo Europos stabilumo mechanizmo (ESM) – bei Europos finansinio stabilumo fondo (EFSF) anksčiau laiko grąžinti skolą.

ESM ir EFSF patvirtinimas buvo būtinas, nes iš pradžių buvo planuota, kad išankstiniai mokėjimai TVF bus atliekami lygiagrečiai su mokėjimais ES valstybėms narėms, suteikusioms paskolų Graikijai krizės metu.

2010 metais šios ES institucijos kartu su TVF išgelbėjo šalį nuo nacionalinio bankroto, suteikdamos jai kelių milijardų dolerių pagalbą.

Po preliminarių išankstinių grąžinimų Graikija buvo skolinga TVF 1,9 mlrd. eurų, kuriuos šalis iš pradžių planavo sumokėti 2024 metais.

Visgi nepaisant reikšmingo finansinės padėties pagerėjimo, Graikija vis dar turi didžiausią valstybės skolą euro zonoje: vyriausybės prognozėmis, šių metų pabaigoje ji sudarys 189,6 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), palyginti su 197,1 proc. pernai ir 206,3 proc. 2020 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas