Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Griežtesnis pelno apmokestinimas korporacijoms atsieis 250 mlrd. dolerių

Įtakingiausi pasaulio finansų ministrai penktadienį sutarė dėl naujų pelno apmokestinimo taisyklių, perspėję tarptautines kompanijas, kad jos daugiau nebegalės naudotis savo dydžiu ir veikla visame pasaulyje, siekdamos išsisukti nuo mokesčių, rašo naujienų svetainė ft.com.
„Starbucks“ kavinė Vašingtone
„Starbucks“ kavinė Vašingtone / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Remiantis naujomis taisyklėmis, tokioms kompanijoms kaip „Starbucks“, „Amazon“ bei „Google“ bus sunkiau sutelkti savo pelnus mažų mokesčių šalyse ir vadinamuosiuose mokesčių rojuose. Skaičiuojama, kad dėl to tokios kompanijos per metus sumokėtų papildomus 250 mlrd. dolerių mokesčiams.

Planus, kaip kovoti su korporacijų vykdomu mokesčių vengimu, kūrė daugiau negu 60 šalių vyriausybės.

Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) vadovo Angelo Gurria teigimu, pagaliau atėjo metas atgauti „piliečių pasitikėjimą“ ir vykdyti priimtus nutarimus dėl tarptautinių korporacijų apmokestinimo.

Planus, kaip kovoti su korporacijų vykdomu mokesčių vengimu, kūrė daugiau negu 60 šalių vyriausybės. Vis dėlto naujųjų taisyklių kritikai teigia, kad jos dubliuoja jau egzistuojančią sistemą.

Naujos taisyklės skiria didelį dėmesį kovai su mokesčių vengimu ir naudojimuisi mokesčių rojais. Griežtesnes taisykles paskatino parengti didėjantis daugelio šalių piliečių pasipiktinimas korporacijų sugebėjimu likti nenubaustoms už mokesčių nemokėjimą.

Kinijos finansų ministras Lou Jiwei pareiškė, kad kiekviena šalis privalo įvykdyti vidines reformas ir įgyvendinti priimtas taisykles.

Didžiosios Britanijos iždo kancleris Georgeas Osborneas pažadėjo naująsias taisykles greitai perkelti į įstatymus.

„Žmonėms atsibodo matyti stambius tarptautinius verslus, kurie vengia mokėti mokesčius bet kokiai jurisdikcijai. Taigi, kalba eina ne apie didelius ar žemus mokesčius, o apie mokesčius bendrai“, – sakė G.Osborneas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai