Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gyventojų piniginėse – daugybė nenaudojamų mokėjimo kortelių

Gyventojų Lietuvoje – mažiau, nei trys milijonai. Tuo metu mokėjimo kortelių – net 3,7 mln. Nepaisant to, Lietuvoje tik kas penktas litas išleidžiamas atsiskaitant mokėjimo kortele. Grynaisiais gyventojus mokėti verčia įsitikinimai, esą pinigai bus nuskaičiuoti kelis kartus, papildomai kainuos atsiskaitymas ir pan.
Mokėjimo kortelės
Mokėjimo kortelės / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Vienas populiariausių mitų - būgštavimai, kad atsiskaitant kortele gali būti nuskaityta dvigubai didesnė suma.

„Nereikia baimintis, kad dėl ryšio ar kitų trikdžių nutrūkus atsiskaitymui, bankas vis tiek nuskaitys sumą, kuri buvo įvesta. Tokią operaciją bankas pripažins kaip neįvykusią ir pinigų nenurašys. Tiesa, gali būti, kad pirkinio suma bus trumpai „užšaldyta”, tačiau tai nereiškia, kad pinigai bus nurašyti“, – sakė  „Danske bank“ Produktų valdymo departamento direktorius Darius Jasinskis.

Ūkio banko Komercijos tarnybos vadovas Justas Babarskas pataria prieš patvirtinant operaciją PIN kodu, įsitikinti, ar kortelių skaitytuvo ekrane rodoma suma yra teisinga.

„Pastebėję klaidą, net jei jau atspausdintas čekis, reikalaukite ją ištaisyti nedelsiant. Pardavėjas, esant būtinybei, gali atšaukti operaciją naudodamasis kortelių skaitytuvu“, - sakė J.Babarskas.

Atsiskaitymas kortele papildomai nekainuoja

Bankų atstovai taip pat atkreipia dėmesį, kad bankai gyventojams už atsiskaitymą mokėjimo kortele mokesčio netaiko.

„Nuo kortelės nuskaitoma tik pirkinio ar paslaugos suma, papildomo mokesčio bankai gyventojams netaiko. Šiuo požiūriu atsiskaityti mokėjimo kortele yra naudingiau, nes pinigų išgryninimą bankomatuose bankai įprastai apmokestina“, – pabrėžė D. Jasinskis.

Ūkio banko atstovas paneigia dar vieną mitą – atsiskaitymas kortele gyventojui nekainuoja ir tuo atveju, jeigu kortelių skaitytuvą aptarnauja kitas, nei kortelę išdavęs bankas: „Kartais žmonėms kyla klausimų, kai atsiskaitydami vieno banko išduota kortele gauna čekį su kito banko logotipu. Tai viso labo reiškia, kad skaitytuvą yra įrengęs ir aptarnauja šis bankas“.

PIN kodas skaitytuve nesaugomas

J.Babarskas sako, kad iš klientų kartais tenka sulaukti klausimų, ar PIN kodas nėra išsaugomas skaitytuve ar atsiskaitymo kvite: „Tuo, kad PIN kodo nerasime nė viename spausdintiniame kvite, galima nesunkiai įsitikinti. Kortelių duomenų saugojimą griežtai reglamentuoja mokėjimo kortelių industrijos duomenų saugumo standartas, kurio privalu laikytis visiems bankams, kortelių operacijų apdorojimo centrams, taip pat pardavėjams. Už galimus susitarimo pažeidimus griežtai baudžiami tiek prekybininkai, tiek bankai“.

D.Jasinskis taip pat pabrėžė, kad niekas kitas be kortelės turėtojo jos PIN kodo nežino, net kortelę išdavusio banko darbuotojai. Todėl kodą reikia kruopščiai saugoti ir jo neatskleisti tretiesiems asmenims.

Kortelė skatina išlaidauti?

Gyventojai kortele vengia atsiskaityti ir todėl, kad mano – mokėdami grynaisiais, kontroliuoja savo išlaidas.

„Tam, kad galėtum kontroliuoti savo išlaidas, nepakanka žinoti, kiek šią akimirką piniginėje turi pinigų. Vesti savo kasdienių išlaidų apskaitą, kai visur ir už viską atsiskaitoma grynaisiais, – varginantis ir daug laiko atimantis užsiėmimas. Todėl nerimaujantiems dėl asmeninio biudžeto valdymo, siūlyčiau pirmiausia įvertinti tai, kad atsiskaitydamas kortele savo internetinės bankininkystės paskyroje galite patogiai peržvelgti visą mokėjimų istoriją ir atlikti savo išlaidų analizę“, – siūlo D. Jasinskis.

Kaip sužinoti savo kortelėje esančių pinigų likutį, bankai siūlo įvairias priemones – galimybę internetu prisijungti prie savo banko sąskaitos, skambinti bankui trumpuoju telefono numeriu arba gauti SMS pranešimą. Tie, kas naudojasi mobiliuoju internetu, sąskaitą gali tikrintis prisijungęs prie banko paslaugų mobiliuoju internetu sistemos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas