Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gyvūninių maisto produktų eksportas pirmąjį ketvirtį augo 25 proc.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, gyvūninių maisto produktų iš Lietuvos eksportas pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, augo ketvirtadaliu. Šių metų sausio – kovo mėnesiais buvo eksportuota daugiau nei 106 tūkst. tonų gyvūninės kilmės maisto produktų arba 25 proc. jų daugiau nei pernai tuo pačiu laiku – 2020 m. šios produkcijos išvežimai siekė 85 tūkst. t., rašoma pranešime žiniasklaidai.
Fasuota mėsa
Fasuota mėsa / 123RF.com nuotr.

„Nepaisant pandemijos iššūkių, dokumentų, reikalingų eksportuojamai produkcijai, išdavimas vyksta sklandžiai, verslui būtinos paslaugos ir karantino metu suteikiamos operatyviai. Reikia pasidžiaugti, kad tai irgi prisideda prie nuosekliai augančių Lietuvos verslo eksporto apimčių“, – sako VMVT direktorius Darius Remeika.

Apibendrinti statistikos duomenys rodo, kad daugiausiai – 45 proc. paaugo žuvies ir žuvininkystės produktų eksportas. Didžiausi kiekiai šios produkcijos parduoti Ukrainos (39,3 tūkst. t) ir Moldovos (2,2 tūkst. t) rinkoms.

Šiemet taip pat stebimas ir nuosekliai didėjantis mėsos eksportas – per pirmą šių metų ketvirtį paaugo 26 proc., palyginti su atitinkamu 2020 m. laikotarpiu. Jautieną mūsų šalies gamintojai daugiausiai eksportavo į Norvegiją (466 t), Gruziją (171 t) ir Kiniją (101 t), tuo tarpu paukštieną – į Vietnamą (465 t), Kirgiziją (310 t), Sierą Leonę (226 t) bei Mozambiką (200 t).

Lietuvos įmonės sėkmingai plėtė ir pieno produktų eksportą, kuris paaugo 15 proc. Pieno produktų daugiausia buvo eksportuota į Libiją (beveik 5 tūkst. t), Vietnamą (2,2 tūkst. t) ir Kiniją (1,7 tūkst. t).

Taip pat VMVT baigė derybas ir šių metų balandžio 8 d. galutinai suderino veterinarijos sertifikatą dėl šviežios paukštienos ir paukštienos produktų, kiaušinių ir jų produktų eksporto į Naująją Kaledoniją. Šiuo metu maisto produktus, pašarus ir gyvūnus mūsų šalies įmonės gali eksportuoti į daugiau kaip 150 pasaulio valstybių. Kiekviena į užsienį išvežama produktų siunta yra tikrinama pagal tarptautinius, Europos Sąjungos, taip pat ir importuojančios šalies teisės aktų reikalavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas