Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į papildomus pensijų fondus šiemet įtraukti gyventojai „atsibunda“ gavę mažesnes algas

Šių metų pradžioje į II pakopos pensijų modelį vėl įtraukti gyventojai iki birželio turėjo galimybę pasirinkti, ar tokiu būdu taupyti senatvei. Tie, kurie nenorėjo dalį atlyginimo skirti pensijų fondams, turėjo raštu atsisakyti tai daryti. Tačiau dalis žmonių apsižiūrėjo į antrosios pakopos modelį buvę įtraukti tik sulaukę mažesnių nei įprasta algų. Pastaruoju metu „Sodra“ sulaukė šimtų gyventojų, nepatenkintų dėl tokios padėties, skundų.
Remontuojama Vilniaus gatvė
Darbuotojai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip 15min pasakojo „Sodros“ Komunikacijos skyriaus patarėja Malgožata Kozič, kasmet į „Sodrą“ kreipiasi apie 900 žmonių, praleidusių apsisprendimo terminus, kurie norėtų pasitraukti iš kaupimo antroje pensijų pakopoje.

„Šiemet taip pat sulaukėme apie 700 skundų. Dažniausiai kreipiasi žmonės, kurie į pensijų kaupimą buvo įtraukti šių metų pradžioje arba kuriems atnaujintas 2019 metais sustabdytų įmokų mokėjimas. Tačiau yra ir prašymų iš žmonių, kurie jau kelerius metus dalyvauja pensijų kaupime ir norėtų iš jo pasitraukti. Taip pat tie, kurie anksčiau patys sudarė pensijų kaupimo sutartis ir apie tai pamiršo. Kiekvienas prašymas ar skundas nagrinėjamas individualiai“, – tikino ji.

Rugpjūtį, kai dalis žmonių pastebi, kad gavo mažesnius nei įprasta atlyginimus, M.Kozič teigimu, padaugėja ir skambučių „Sodros“ informacijos centre.

Turi pusmetį apsispręsti, vėliau pasitraukti negali

„Žmonės teiraujasi, kodėl taip nutiko, kodėl jie buvo įtraukti į pensijų kaupimą, kodėl nuo jų atlyginimų skaičiuojamas pensijų kaupimo įmokos. Deja, dažniausiai tenka paaiškinti, kad įtrauktieji į pensijų kaupimą turi pusmetį apsispręsti – nuo sausio iki birželio pabaigos jie yra informuojami žinutėmis asmeninėse paskyrose, jiems siunčiami registruoti laiškai, informacija skelbiama žiniasklaidoje“, – aiškino ji.

Per pusmetį šie naujai įtraukti gyventojai galėjo apsispręsti dėl tolesnio dalyvavimo II pakopos pensijų kaupimo sistemoje.

M.Kozič teigimu, tuo pusmečio laikotarpiu atsisakyti pensijų kaupimo labai paprasta – tereikia paspausti vieną mygtuką asmeninėje paskyroje arba pateikti prašymą „Sodros“ skyriuje. Vis dėlto, jei žmogus praleidžia atsisakymo terminą, kaip primena „Sodros“ atstovė, vėliau įstatymai nenumato galimybės pasitraukti iš pensijų kaupimo antroje pakopoje.

Prieš trejetą metų įvykusi II pakopos pensijų kaupimo reforma leido neterminuotai sustabdyti aktyvų kaupimą tiems pensijų fondų dalyviams, kurie dėl teisinio reguliavimo pokyčių norėjo padaryti pauzę. Bet kuris asmuo, kuris iki 2019 m. birželio 30 d. kaupė arba buvo įtrauktas į kaupimą, galėjo atsisakyti kaupimo antrosios pakopos pensijų fonduose.

Nuo sausio 11 d. jie pakartotinai buvo įtraukti į pensijų kaupimo sistemą, tačiau iki birželio 30 d. vėl galėjo atsisakyti tai daryti. Tiek Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, tiek kitos įvairios institucijos šiuos žmones nori paskatinti grįžti.

Pagal galiojančią tvarką, pilnamečiai, dirbantys asmenys, kuriems 2022 m. sausio 2 d. buvo iki 40 metų, kas metus yra įtraukiami į pensijų kaupimo sistemą. Į ją įtraukiami tiek samdomą, tiek individualų darbą dirbantys asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas