Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į Rusijos regionus plintantis karas agresorės ekonomikai atsirūgs: žmonės išvyksta, darbuotojai bėga

Rusijos invazija į Ukrainą agresorei kainavo dešimtis milijardų dolerių, nes sankcijos smukdė jos ekonomiką, o valstybės pajamos mažėjo. Dabar, kai konfliktas persikėlė į Rusijos teritoriją, karo kaina gali dar labiau išaugti, rašo „Bloomberg“.
Iš Belgorodo srities evakuotų gyventojų laikinas apgyvendinimo centras Rusijoje
Iš Belgorodo srities evakuotų gyventojų laikinas apgyvendinimo centras Rusijoje / „Reuters“/„Scanpix“

Anksčiau rusams tolimas buvęs karas Ukrainoje dabar atėjo ir į Rusijos teritoriją. Belgorodo srityje nuo gegužės pabaigos vyko išpuoliai netoli sienos su Ukraina esančiose vietovėse – įvyko ir dramatiškas ginkluotas įsiveržimas iš Ukrainos.

Kaip rašo „Foreign Policy“, dvi grupuotės, pasivadinusios „Rusijos laisvės“ legionu ir Rusijos savanorių korpusu, kurios teigia, kad jas sudaro rusai, kovojantys už Rusijos išlaisvinimą iš Vladimiro Putino režimo spąstų, kirto sieną iš Šiaurės Ukrainos į Rusijos Belgorodo sritį.

Apie dronų smūgius taip pat pranešta tokiuose miestuose kaip Kurskas, Krasnodaras ir Voronežas.

Beje, Rusijoje sprogimai griaudėja ne tik pasienio miestuose – dronų ataka įvykdyta ir Maskvoje.

Ši žala blanksta, palyginti su milžiniškais žmonių praradimais ir ekonominiu nuniokojimu, kurį Rusija padarė Ukrainai. Vis dėlto, jei su Ukraina besiribojančiuose Rusijos regionuose prasidėtų visaverčiai karo veiksmai, 2023 m. Rusijos ekonomikos augimo prognozė gali sumažėti iki 0,8 proc., rodo „Bloomberg Economics“ skaičiavimai.

„Visi, kurie yra arti karo zonos, išvyksta arba galvoja apie tai“, – „Bloomberg“ sakė ekonomistas ir buvęs vyriausybės pareigūnas Jevgenijus Gontmacheris. „Tai ilgalaikis poveikis – net ir palankiai susiklosčius aplinkybėms, mažai tikėtina, kad žmonės greitai sugrįš.“

Tūkstančiai žmonių Belgorodo srityje persikėlė į laikinas prieglaudas ar kitas šalies dalis. Šebekino mieste, kuriame įsikūrusi gerai Rusijoje žinoma makaronų gamintoja, pareigūnai pažadėjo finansinę pagalbą vietos gamykloms, kurios buvo priverstos nutraukti darbą, nes darbuotojai pabėgo.

Kadangi pasienio regionuose gyvena dešimtadalis iš 143 mln. šalies gyventojų, „Bloomberg Economics“ duomenimis, jei juose prasidėtų visapusiški karo veiksmai, tai jau trečiąjį ketvirtį pradėtų neigiamai veikti Rusijos ekonomikos augimą.

Rusijos ekonomika per pirmąjį ketvirtį susitraukė 1,9 proc., rašo „Reuters“.

Rusijos bankas mano, kad šiais metais ekonomika augs iki 2 proc., o iki 2024 m. pabaigos, išnykus sankcijų poveikiui, pasieks prieškarinį lygį, nurodo „Bloomberg“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas