Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
09:23 /09:30

I.Segalovičienė: 2025-ųjų biudžetas „rizikingas“, nėra tvarių pajamų viešoms paslaugoms

Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė sako, kad kitų metų biudžeto projektas yra „rizikingas“, o jame nenumatyta tvarių pajamų viešosioms paslaugoms.
Pinigai
Pinigai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Šitas biudžetas yra toks rizikingas biudžetas su tam tikromis svarbiomis Lietuvai klaidomis, kurias būtina taisyti“, – antradienį Žinių radijui sakė I.Segalovičienė.

„Su biudžetu neįvykdytas pagrindinis pažadas – aprūpinti valstybę naujomis, pastoviomis pajamomis būtent viešosioms švietimo, sveikatos ir socialinėms paslaugoms, kas yra gerovės pagrindas“, – pridūrė šalies vadovo patarėja.

„Tai yra fundamentalus trūkumas, kad šis Lietuvai svarbus darbas permetamas naujam Seimui ir Vyriausybei“, – kalbėjo ji.

Jos teigimu, ar pasirašyti kitų metų valstybės biudžetą prezidentas nuspręs tuomet, kai pamatys galutinį jo variantą.

„Paradoksalu tai, kad būtent valdantieji, kurie patys buvo labai užsispyrę pajamų šaltinių reikalautojai, vis tik finišo tiesiojoje užprogramavo naujų išlaidų, bet šalia neatnešė tvarių pajamų šaltinių toms būtinoms išlaidoms ateityje“, – teigė I.Segalovičienė.

„NPD nedidinimas – akibrokštas“

Anot jos, biudžeto projekte matomas „atsitraukimas nuo kovos su pajamų nelygybe“, neketinant kitąmet didinti neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD).

„Tai yra akibrokštas prieš mažai uždirbančius, prieš algas mokantį verslą“, – teigė patarėja.

I.Segalovičienė pakartojo prezidento Gitano Nausėdos anksčiau išsakytą poziciją, kad kitąmet NPD galima didinti 50 eurų, kas sudarytų 0,1 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) arba Seimui priimti šalies vadovo pateiktą įstatymą dėl papildomo NPD už vaiką.

„Tai būtina taisyti 2025 metų biudžeto projekte ir labai tikimės, kad tiek Seimas, tiek Vyriausybė ištaisys šitą rimtą klaidą“, – teigė I.Segalovičienė.

„Kelių finansavimui reikia sisteminio sprendimo“

Vyriausybei kitų metų biudžete numačius mažiau pinigų keliams nei šiemet, prezidento patarėja sako, kad kelių finansavimui reikalingas „sisteminis sprendimas“.

„Be jokios abejonės, matome, kad su biudžeto projektu lieka neišspręstas kelių finansavimo klausimas. Netgi judėjimas atgal, tam tikras regresas. Kelių finansavimą iš esmės lieka išspręsti naujam Seimui ir Vyriausybei naujuose biudžetuose“, – teigė I.Segalovičienė.

„Šiuo atveju nebuvo su šituo biudžetu pasiūlytas bent jau planas į ateitį kaip matytume visą šitą klausimą, ką reiškia dabartinio dydžio pasirinkimas kelių finansavimui“, – pridūrė patarėja.

Vis dėlto, jos teigimu, sprendžiant dėl finansavimo keliams dar kitų metų biudžete, svarbu likti deficito rėmuose ir laikytis fiskalinės drausmės.

„Jeigu peržiūrėjus prioritetus, atsiranda tam tikra erdvė, ir keliams turėtų būti skiriamas dėmesys“, – teigė I.Segalovičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento