Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

I.Segalovičienė: būtina numatyti dalinį pasinaudojimą sukaupta pensija

Ieškant būdų, kaip žmonėms anksčiau laiko leisti pasitraukti iš pensijų kaupimo antros pakopos fonduose, būtina numatyti ir dalinį pasinaudojimą sukaupta pensija, sako prezidento vyriausiojo patarėja Irena Segalovičienė.
Pinigai
Pinigai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Ką dabar siūlo ministerija, tai yra siauri atvejai, kada galima pasitraukti su visais pinigais ir nebekaupti. Tačiau, ką mes sakome – mes turime daryti kombinaciją iš dviejų rimtų pasiūlymų: kada galima išeiti ir pasiimti visus pinigus, tačiau turime sudaryti sąlygas daliniam išėmimui, pasinaudojimui daliniam, ir pasilikti toliau sistemoje, ir kaupti vardan savo oresnės pensijos“, – antradienį Žinių radijui sakė I.Segalovičienė.

Jos teigimu, dalinis sukauptos pensijos išsiėmimas galėtų būti nustatytas ir pagal prezidento Gitano Nausėdos anksčiau siūlytą modelį leisti žmonėms vieną kartą iš fondų išsiimti iki 25 proc. sukauptų lėšų, ir pagal Seimo nario liberalo Jono Varkalio parengtas pataisas, kuriomis siūloma leisti išsiimti ne daugiau nei 10,8 tūkst. eurų sukauptų lėšų, taip pat leidžiant nustatytomis sąlygomis išsiimti pinigus vieninteliam būstui įsigyti.

I.Segalovičienė pabrėžė, kad tiek dabartiniai, tiek būsimi valdantieji turi didinti žmonių pasitikėjimą antrąja pensijų pakopa.

„Šitų sprendimų negalima padaryti trupiniuką ir po to palikti vos ne viziją, savaime suprantamą žinutę, kad tuoj mes vėl tvarkysime tą pensijų sistemą. Toks kaitaliojimas yra blogai“, – teigė patarėja.

Ji sutiko, kad darbdavių dalyvavimas, prisidedant prie gyventojų pensijų kaupimo būtų logiškas, tačiau jis turi būti išdiskutuotas.

„Be jokios abejonės, tai yra perspektyva, tai galėtų būti tokios netiesiogiai profesinės pensijos, būtent darbdavių dalyvavimas tikrai būtų logiškas. Bet čia labai svarbu nepadaryti tokio tiesioginio pakeitimo – dabar valstybė prisideda, o paskui perkeliame šitą naštą ant darbdavių“, – sakė I.Segalovičienė.

Jos teigimu, idėja kurti valstybės kapitalo pensijų fondą yra pirminė, todėl ją taip pat reikia išdiskutuoti.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Vytautas Šilinskas praėjusią savaitę BNS teigė, jog ministerija yra linkusi siūlyti, kad anksčiau laiko pasitraukti iš pensijų kaupimo antros pakopos fonduose būtų galima tik kritiniais atvejais – esant sunkiai ligai, negaliai ar paliatyvios slaugos poreikiui.

Anot V. Šilinsko, atnaujintą Pensijų kaupimo įstatymo pakeitimų projektą Seimui tikimasi pateikti spalį. Vis dėlto ministras nenorėjo spėlioti, ar pataisas pavyktų priimti dar šioje parlamento kadencijoje.

Praėjusią savaitę LRT radijui ministras teigė, jog taupymas pensijai, o ne būstui, automobiliui ar kitiems poreikiams, turėtų išlikti pagrindiniu šios sistemos tikslu.

Prezidentas Gitanas Nausėda rugsėjo pradžioje teigė, kad ministerijos siūlymai, kaip žmonės anksčiau laiko galėtų pasitraukti iš pensijų kaupimo antrojoje pakopoje, yra ribojantys ir per siauri.

Konstitucinis Teismas (KT) dar kovą nusprendė, kad pensijų kaupimo įstatyme nenumatyta galimybė žmonėms nutraukti pensijų kaupimo sutartį dėl svarbių priežasčių prieštarauja Konstitucijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas