Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

I.Šimonytė: „Daug kas galvoja, kad mokesčius į biudžetą suneša gandras“

„Daug kam atrodo, kad mokesčius į biudžetą surenka gandras arba juos finansų ministrė suranda kopūstuose“, – ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą sakė ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė. Taip ji sureagavo į Lietuvos socialdemokratų frakcijos nario Kęstučio Vilkausko klausimą dėl galimybių didinti finansavimo dalį keliams iš surenkamų akcizų už degalus.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Dabar Kelių fondas iš degalų akcizų finansuojamas tik 45 proc. Pradinis taškas buvo 80 proc. ir dabar nukrito. Manau, labai logiška būtų kuro procentus didinti bent jau iki 60 proc., nes visi pilasi degalus ir važinėja keliais, kurie nėra geros būklės“, – per Vyriausybės valandą Seime klausimą premjerei adresavo K.Vilkauskas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kęstutis Vilkauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kęstutis Vilkauskas

Į tai Vyriausybės vadovė sureagavo replika, kad dėmenis sukeičiant vietomis „suma nedidėja ir valstybės biudžetas turi tiek pajamų, kiek turi“.

„Visų pirma, Konstitucinis Teismas pasisakė, kad yra nekonstituciška iš anksto skirti tam tikrą konkrečių pajamų dalį konkrečiam tikslui. Tai buvo susiję ir su kelių finansavimu tam tikru procentu nuo akcizų“, – sakė I.Šimonytė.

Politikė pridūrė, kad galimybės didinti finansavimą priklauso nuo valstybės galimybės surinkti mokesčius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė

„Labai gaila, bet visada randame pasiūlymų, ką finansuoti, bet daug kam atrodo, kad mokesčius į biudžetą atneša gandras arba juos finansų ministrė suranda kopūstuose. Taip nėra. Kažkas turi mokesčius sumokėti ir bet kokia diskusija apie papildomus mokesčius, įskaitant akcizus, nėra labai lengva“, – akcentavo I.ŠImonytė.

Seimui pritarus, kad bankai dvejus metus turės mokėti solidarumo įnašą, I.Šimonytė sakė, jog tai leis finansuoti dalį labai svarbių dvigubą paskirtį turinčių kelių infrastruktūros objektų.

„Tai bus labai rimta paspirtis ir nemažai darbų per artimiausius dvejus metus pavyks padaryti. (...) Žiūrint į ilgalaikę perspektyvą, kelių naudotojo mokesčiai galėtų būti tas šaltinis, kuris leistų sąžiningai prisidėti prie didesnių lėšų kelių finansavimui. Kaip sakė mano gerbiama Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Margaret Thatcher: „Valstybė nieko neturi, išskyrus mokesčių mokėtojų pinigus“, – pasisakymą užbaigė I.Šimonytė.

Labai gaila, bet visada randame pasiūlymų, ką finansuoti, bet daug kam atrodo, kad mokesčius į biudžetą atneša gandras arba juos finansų ministrė suranda kopūstuose.

Primename, kad Seimas praėjusią savaitę pritarė Akcizų įstatymo pataisoms, kuriomis didės akcizo tarifai daliai kuro rūšių bei atsiras papildoma anglies dvideginio dedamoji.

Akcizas didės gamtinėms ir naftos dujoms, durpių briketams, akmens angliai, koksui ir lignitui bei dyzelinui.

2024 m. akcizas dyzelinui augs iki 466 eurų už tūkstantį litrų, 2025 m. – iki 500 eurų už tūkstantį litrų.

Akcizai benzinui nedidės, bet jam bus įvesta anglies dvideginio dedamoji.

Benzinui ji 2024 m. siektų 24 eurus, o 2030 m. augtų iki 144 eurų už tūkstantį litrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas