Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

I.Šimonytė giria G.Landsbergį: būtų puikus eurokomisaras

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad valdančiųjų konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis būtų puikus eurokomisaras.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Jeigu jūs manęs klausiate, ar Gabrielius Landsbergis būtų geras Europos Komisijos komisaras, taip, galiu pasakyti, kad, mano nuomone, jis būtų puikus komisaras“, – interviu „Info TV“ televizijos laidai „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ ketvirtadienį sakė premjerė.

Vis dėlto ji neįvardijo, ar G.Landsbergis yra tarp kandidatų į Europos Komisijos (EK) nario postą: „Kadangi tai yra derybų procesas, kol dėl visko nesutarta, galima sakyti yra nesutarta dėl nieko“.

Vyriausybės vadovė anksčiau yra atsisakiusi vertinti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderio galimybes tapti EK nariu, tik replikavo, kad tai sunkina pavardė.

I.Šimonytė įsitikinusi, kad Lietuva nevėluoja pateikti eurokomisaro kandidatūros.

„Tikrai ta Komisija niekur nedings, nes dar ir pačiai Komisijai suformuoti, ar formuoti, yra reikalinga, kad Ursula fon der Leyen būtų patvirtina Europos Parlamento (Komisijos pirmininke – BNS), ir tada jau prasidės oficialesnis procesas“, – kalbėjo premjerė.

G.Landsbergis yra sulaukęs kritikos, kad aiškiai nepasako, ar pretenduoja į eurokomisarus, o premjerė – kad delsia įvardyti Lietuvos kandidatą.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen praėjusią savaitę sukvietė valdančiosios koalicijos tarybą aptarti galimą Lietuvos kandidatą į EK narius, tačiau tuomet, pasak dalyvių, daugiau kalbėta apie norimus eurokomisarų portfelius nei apie galimų kandidatų pavardes.

Prezidentas Gitanas Nausėda yra pareiškęs besitikintis netrukus sulaukti premjerės teikimo ir tvirtino jai įvardijęs priimtiną kandidatūrą.

G.Landsbergis sakė šios kandidatūros nežinantis bei pokalbiuose nedalyvaujantis.

Užsienio reikalų ministras siejamas su Europos Sąjungos (ES) plėtros arba gynybos komisarų portfeliais. Jo kandidatūrai paramą yra išsakęs ir Europos liaudies partijos prezidentas Manfredas Weberis.

Nauja EK formuojama po Europos Parlamento rinkimų. Lietuvoje kandidatui į komisiją turi pritarti Vyriausybė, Seimas ir prezidentas, dėl visų kandidatūrų galiausiai dar spręs Europos Parlamentas.

Bendrijos lyderiai praėjusią savaitę aukščiausiojo lygio susitikime susitarė palikti Ursulą von der Leyen kandidate į EK vadovės postą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius