Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Ifo“: Vokietijos verslo pasitikėjimas šalies ekonomika – „katastrofiškas“

Vokietijos įmonėms nerimaujant dėl koronaviruso pandemijos pasekmių, verslo pasitikėjimo šalies ekonomika indeksas balandį krito į rekordiškai žemą lygį.
Vokietija
Vokietija / „Scanpix“/AP nuotr.

Atidžiai stebimas rodiklis, kurį kas mėnesį skaičiuoja ekonominių tyrimų institutas „Ifo“, šį mėnesį nusileido nuo 85,9 punkto mėnesiu anksčiau iki 74,3 punkto.

Verslo pasitikėjimą šalies ekonomika institutas pavadino „katastrofišku“.

„Tai mažiausia indekso reikšmė jo istorijoje ir šis rodiklis dar niekada nebuvo taip smarkiai kritęs“, – pareiškė „Ifo“ vadovas Clemensas Fuestas.

„Bendrovės dar niekada nebuvo taip pesimistiškai nusiteikusios dėl savo perspektyvų ateinančiais mėnesiais.“

Pasitikėjimo indeksas, kuris pagrįstas 9 tūkst. bendrovių apklausos rezultatais, skaičiuojamas nuo 1991 metų, tačiau paslaugų sektoriaus bendrovės į jį buvo įtrauktos tik 2005 metais.

Koronaviruso pandemija pasaulio ekonomikai sudavė didžiulį smūgį: dėl plintančio užkrato įvairiose šalyse buvo nustatyti griežti kasdienio gyvenimo apribojimai, dėl kurių daugeliui bendrovių iškilo žlugimo grėsmė.

Į eksportą orientuotai Vokietijai prognozuojama skausminga recesija ir ekspertai sako, jog didžiausia Europos ekonomika šiemet smuks maždaug 5 procentais.

„Ifo“ apklausa parodė, jog verslo nuotaikos yra ypač niūrios apdirbamosios pramonės, prekybos ir paslaugų sektoriuose.

Tuo tarpu statybos sektoriaus bendrovės, kurios tam tikrais atvejais galėjo tęsti darbą, yra nusiteikusios šiek tiek optimistiškiau.

Vokietija, kaip ir kitos pasaulio šalys, uždarė parduotuves, restoranus ir mokyklas, siekdama pažaboti mirtino koronaviruso plitimą.

Milijonams žmonių buvo nurodyta likti namuose ir bendrovės sutrumpino šimtų tūkstančių darbuotojų darbo laiką, kad galėtų atlaikyti apribojimų poveikį.

Savo ruožtu vyriausybė parengė milžinišką pagalbos vokiečiams programą ir laipsniškai pradėjo švelninti kai kuriuos apribojimus.

Šią savaitę buvo leista atidaryti mažesnes parduotuves. Artimiausiomis savaitėmis kai kuriems moksleiviams bus leista sugrįžti į mokyklas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas