Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„IHS Markit“: euro zonoje ekonomikos augimą sausį lėtino sumenkusios išlaidos

Sausio mėnesį ekonomikos augimas euro zonoje smarkiai sulėtėjo, parodė pirmadienį paskelbti atidžiai stebimo tyrimo rezultatai, o atnaujintos ribojamosios priemonės neigiamai paveikė vartotojų išlaidas, sukeldamos naujų kliūčių regiono atsigavimui.
Mokesčiai
Mokesčiai / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Euro zona Ekonomika

Mėnesinį tyrimą atlikusi „IHS Markit“ teigė, kad lėtėjimas, nusmukdęs augimą į 11 mėnesių žemumas, siejamas su paslaugų sektoriumi, tuo metu gamintojai džiaugėsi atokvėpiu nuo tiekimo problemų ir padidėjusiu aktyvumu.

„IHS Markit“ teigė, kad itin užkrečiamo omikron varianto plitimas sutrikdė vartotojams skirtų paslaugų teikimą, kadangi didelis skaičius darbuotojų sirgo ar buvo priversti izoliuotis.

„IHS Markit“ pirkimų vadybininkų indeksas (PMI), gruodį pasiekęs 53,3 punkto lygį, sausio mėnesį nukrito iki 52,4 punkto.

Rugpjūtį rodiklis buvo pasiekęs aukščiausią 59 punktų lygį.

Jei rodiklis viršija 50 punktų ribą, jis rodo augimą.

Turizmo, kelionių ir poilsio sektoriai „ypač sunkiai nukentėjo“, pažymėjo „IHS Markit“ vyriausiasis verslo ekonomistas Chrisas Williamsonas.

Tačiau jis pridūrė, kad poveikis kitoms ekonomikos dalims buvo „santykinai prislopintas“ ir kad bendras omikron varianto poveikis „kol kas atrodo ne toks stiprus nei ankstesnių bangų“.

Visgi padėtis įvairiose šalyse skyrėsi.

Vokietija, pirmaujanti Europos ekonomika, sausio mėnesį užfiksavo aktyvumo atsigavimą dėl sparčiai išaugusios pramonės gamybos ir atsigaunančio augimo paslaugų sektoriuje, pažymėjo „IHS Markit“.

Kita vertus, augimas Prancūzijoje smuko iki žemiausio lygio nuo balandžio mėnesio. Šalies pramonės sektorius beveik nejudėjo į priekį, o omikron paveikto paslaugų sektoriaus rezultatai buvo daug prastesni.

„Oxford Economics“ ekonomistas Rory Fennessy pažymėjo, kad gamybos augimas „leidžia dar labiau tikėtis, kad regionas įveikė tiekimo grandinių sutrikimų piką“.

Nepaisant paslaugų sektoriaus nuosmukio sausį, „galų gale omikron neturėtų reikšmingai pakeisti bendros 2022 metų augimo perspektyvos“, mano analitikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas