Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Importui Baltarusijoje vėl žalia šviesa

Nors ir sklinda įvairių gandų, baltarusiški rubliai įgauna antrą kvėpavimą. Mat draudimas prekiauti valiuta šios šalies biržoje jau panaikintas, be to, blėsta nuogąstavimai dėl nacionalinės valiutos devalvavimo. Tai palanku Lietuvos eksportuotojams.
Taupyklė
Taupyklė / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Metų pradžioje nemažai problemų sukėlė Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos sprendimas uždrausti ne tik prekybą valiuta biržose, bet ir užsienio prekėmis. Dabar užsienio verslininkai gali atsikvėpti sulaukę gerų žinių - visi draudimai jau panaikinti.

Eksportuojančių produkciją į Baltarusiją verslininkų teigimu, net ir šios šalies verslininkai kritikavo tokį prezidento sprendimą ir ragino jį panaikinti, mat tokios priemonės esą ekonomikos neišgelbės ir nepaskatins.

Nors verslininkai pripažįsta, kad Baltarusijoje įstatymai gali keistis kone kasdien, ir dėl to rizikuoja patirti nuostolių, tačiau palikti šios rinkos neketina.

Draudimus atšaukė

Nors verslininkai pripažįsta, kad Baltarusijoje įstatymai gali keistis kone kasdien, ir dėl to rizikuoja patirti nuostolių, tačiau palikti šios rinkos neketina.

Į Baltarusiją savo produkciją eksportuojančios UAB "Traidenis" generalinis direktorius Sigitas Leonavičius LŽ patikino, esą draudimas prekiauti valiuta bei užsienio prekėmis panaikintas. Jo teigimu, kai prasidėjo kalbos apie "zuikučių" devalvavimą ir buvo įvesta prekybos kontrolė, tiek Lietuvos, tiek kitų šalių verslininkai, importuojantys prekes į Baltarusiją, susidūrė su finansiniais sunkumais.

"Iš karto po Naujųjų metų įvyko didelių pasikeitimų: nebuvo galimybės konvertuoti valiutos, duotas įsakymas pirkti tik vietinį produktą ir jokio importo. Prieš tokius draudimus labai sukilo Rusija, tad šis sprendimas buvo atšauktas. Tačiau buvo etapas, kai nebuvo prekiaujama valiuta ir verslininkas, norėdamas konvertuoti baltarusiškus rublius į eurus, dolerius ar bet kurią kitą valiutą, turėdavo laukti kone 2-3 mėnesius, kol pats bankas surinkdavo reikiamą sumą. Dabar šis draudimas atšauktas", - dėstė jis.

Pasak S.Leonavičiaus, nors Baltarusijoje politiniai sprendimai labai greitai keičiasi, ji yra itin patraukli verslui, ne tik lietuviams, bet ir viso pasaulio verslininkams. Jo nuomone, apie Baltarusiją yra sukurtas stereotipas, neva ten žmonės gyvena medžiuose, vaikšto auliniais batais ir pan. Tačiau pašnekovas patikino, kad ši šalis yra gana moderni, suteikia puikias perspektyvas verslui.

Galimybių kraštas

Baltarusijoje darbo reikalais viešinti "Rait" tyrimų agentūros valdybos pirmininkė Inga Nausėdienė LŽ teigė, kad mūsų krašto verslininkams ši šalis labai patraukli verslo atžvilgiu dėl planinės ir kontrolinės rinkos panaikinimo.

"Anksčiau Baltarusijoje veikiančios įmonės turėjo aiškius nurodymus, kokių ir kiek prekių reikia pagaminti, kokią dalį jų eksportuoti, parduoti savo rinkoje ar laikyti sandėliuose. Tokiomis sąlygomis visiškai neveikė konkurencija. Panaikinus šią kontrolę, į šalį pritraukiama daugiau investicijų, po truputį vyksta privatizacija, tad verslui atsiranda konkurencijos galimybių. Baltarusijos rinka neužpildyta įvairiomis paslaugomis ir produktais, be to, ji didžiulė, palyginti su Lietuvos, todėl lietuviams verslininkams teikia daug vilčių", - kalbėjo ji.

Pasak I.Nausėdienės, Baltarusijoje yra labai griežti įstatymai ir potvarkiai. Ji abejoja gandais, kad atlyginimus įmonės įpareigotos mokėti, pavyzdžiui, svogūnais. Mat vėluojančiose išmokėti atlyginimus įmonėse esą labai greitai apsilanko valstybinių institucijų pareigūnai.

Pašnekovė aiškino, kad Baltarusijos valdžios draudimas prekiauti užsienio valiuta biržose yra priemonė apsaugoti vidaus rinką nuo krizės. "Tačiau verslininkai net ir vietos spaudoje, ypač interneto portaluose, kritikuoja minėtas priemones, nes jos tikrai neišgelbės ekonomikos. Yra įmonių, kurios pasitraukė. Tai ypač aktualu importuojančioms įmonėms", - pasakojo I.Nausėdienė.

Anot pašnekovės, Baltarusijoje potvarkiai keičiasi kone kasdien - šiandien gali būti priimtas vienas įsakymas, rytoj - jau visai kitas. Jos nuomone, nors taip vykdomos politikos verslininkai baiminasi, tačiau Baltarusija pagal savo galimybes tampa labai patraukli verslui, todėl verslininkai net ir rizikuodami neatsisako planų šioje šalyje.

Nevienodos sąlygos

Užsienio reikalų ministerijos Eksporto ir investicijų skatinimo departamento direktoriaus pavaduotojas Regimantas Jablonskas LŽ tikino, kad jokio oficialaus pranešimo apie tariamai rengiamą Baltarusijos valiutos devalvavimą neturi. Jo teigimu, mūsų šalies verslininkai, eksportuojantys savo produkciją į Baltarusiją, devalvavus Baltarusijos valiutą patirtų nemenkų finansinių nuostolių. "Pavyzdžiui, šaldytuvas verslininkui kainavo 100 eurų, už kuriuos reikėjo sumokėti apie 20 tūkst. baltarusiškų rublių, o devalvavus valiutą ta kaina gali 2 tūkst. padidėti. Tačiau eksportuoti Baltarusijos produkciją yra lengviau, nes už parduotą prekę verslininkas gauna daugiau vadinamųjų "zuikučių" ir gali atsiskaityti su darbuotojais, taip pat pagerinti įmonės finansinę padėtį. Tad šis devalvavimas turi dvi puses. Mūsų verslininkų eksportuojamos prekės, jeigu konkuruoja su prekėmis Baltarusijoje ir yra pardavinėjamos už baltarusiškus rublius, turės nevienodas sąlygas, nes prekė, parduodama už eurus ar dolerius, automatiškai pabrangsta", - aiškino jis.

Faktai

Statistikos departamento duomenimis, pernai, palyginti su 2007 metais, užsienio prekyba su Baltarusija išaugo apie 30 proc., t. y. iki 3,7 mlrd. litų. Baltarusijai tenka 9 vieta svarbiausių Lietuvos eksporto rinkų sąraše.

Šių metų pirmąjį ketvirtį Lietuvos įmonių eksportas į Baltarusiją padidėjo 5,8 proc. ir sudarė daugiau nei 419 mln. litų. Tuo metu į visas kitas Lietuvos užsienio prekybos partneres, išskyrus Nyderlandus, eksportas smuko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas