Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Indijos centrinis bankas dėl karo Ukrainoje apkarpė ūkio augimo prognozę

Indijos centrinis bankas penktadienį pablogino šalies ekonomikos augimo prognozę ir gerokai padidino infliacijos prognozę, paaiškinęs, kad tai buvo padaryta atsižvelgus į nuogąstavimus, jog karas Ukrainoje gali sutrikdyti šalies ūkio atsigavimą.
Indija
Indija / 123RF.com nuotr.

Trečias pagal dydį Azijos ūkis atsitiesė po pandemijos, tačiau dabar, pasaulyje smarkiai pakilus naftos kainoms, jam tenka susidurti su didėjančia infliacija.

„Susiduriame su naujais, bet milžiniškais iššūkiais“, – per televiziją pareiškė centrinio banko vadovas Shaktikanta Dasas, karą Ukrainoje pavadinęs „tektoniniu poslinkiu“.

„Dabar prognozuojama, kad infliacija bus didesnė, o augimas – lėtesnis negu buvo numatyta vasarį“, – pridūrė jis.

Centrinio banko vertinimais, bendrasis vidaus produktas (BVP) 2022–2023 finansiniais metais padidės 7,2 proc., o ne 7,8 proc., kaip prognozuota anksčiau.

Infliacija tuo tarpu sudarys 5,7 proc., nors dar prieš du mėnesius buvo prognozuota, kad ji sieks 4,5 procento.

Indija importuoja daugiau kaip 80 proc. reikalingos naftos ir, mažėjant vidaus gavybai, šalies priklausomybė nuo užsienio naftos vis didėja.

Infliacija šalyje ir sausį, ir vasarį viršijo viršutinę centriniam bankui priimtiną 6 proc. ribą.

Vis dėlto centrinio banko pinigų politikos komitetas vienuoliktą kartą iš eilės nusprendė nekeisti bazinės palūkanų normos, kuri šiuo metu sudaro 4 proc., o tai yra istoriškai žemas lygis.

Tačiau Š.Dasas po komiteto posėdžio pareiškė, kad komitetas „telkia dėmesį į skatinimo nutraukimą, siekdamas užtikrinti, kad infliacija ateityje išliktų tiksliniame intervale ir kartu būtų palaikomas augimas“.

Rinkose šis jo pareiškimas buvo įvertintas kaip pirmasis aiškus ženklas, jog bazinė palūkanų norma bus padidinta ir galbūt jau artimiausioje ateityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas