Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 17

Svarbu dirbantiems individualiai ir kurį laiką gyvenusiems užsienyje: be vieno dokumento liksite skoloje valstybei

Jei vienu metu individualią veiklą vykdote svetur, o dalį – Lietuvoje, neturėdami vieno dokumento galite likti skolingi valstybei, kai Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) pateiksite gyventojų pajamų mokesčio (GPM) deklaraciją. Kad privaloma turėti pažymą, kuri patvirtintų, jog už tam tikrą laikotarpį verčiantis individualia veikla mokesčius mokėjote svetur, paaiškėjo aiškinantis lietuvės Julijos atvejį, kai ji, deklaravusi pajamas, pateko į nemalonią situaciją.
Skola
Skola / 123RF.com nuotr.

Į 15min kreipėsi Julija, kuri praėjusiais metais dalį laiko pagal individualią veiklą dirbo Suomijoje, dalį – grįžusi į Lietuvą.

„2022 m. rugsėjo 30 d. nutraukiau veiklą Suomijoje (15min ji pridėjo ir tai įrodančius dokumentus). 2022 m. spalio 1 d. deklaravau atvykimą į Lietuvą, išsiėmiau Valstybinėje mokesčių inspekcijoje (VMI) individualios veiklos pažymą“, – tikino moteris ir pridūrė, kad individualia veikla tuomet ir pradėjo verstis gimtinėje.

Vis dėlto užpildžiusi gyventojų pajamų deklaraciją (GPM) galiausiai gavo nemalonią žinią iš „Sodros“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokesčiai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokesčiai

Taip esą nutiko dėl to, kad GPM deklaracijoje algoritmas susumuoja tiek užsienyje, tiek Lietuvoje nurodytas gautas pajamas ir tuomet atvaizduoja didesnes, nei turėtų, mokėtinas Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) ir Valstybinio socialinio draudimo (VSD) sumas.

„Šis algoritmas neatsižvelgia į tai, kad VSD ir PSD įmokos turi būti skaičiuojamos tik nuo Lietuvos mokesčių inspekcijoje registruotos veiklos“, – aiškino ji.

Nors moteris „Sodrai“ pateikė dokumentus, įrodančius, kad už Suomijoje vykdytą individualią veiklą mokesčius jau susimokėjo, o Lietuvoje tuo metu tokios veiklos nevykdė, ji gavo laišką, kad „Sodrai“ yra skolinga 621,2 euro. Šiuos pinigus „Sodrai“ už Juliją iš turimų permokų pervedė VMI.

„Sodra“ ir VMI paaiškino, kodėl taip nutiko ir ką daryti, norint šią klaidą ištaisyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas