Kaip skelbia „Euro News“, gruodžio mėn. maisto kainų infliacija ES siekė 18,2 proc., o euro zonoje – 16,2 proc., t. y., palyginti su lapkričio mėn. vidurkiu, šiek tiek sumažėjo. Tačiau kai kurių pagrindinių maisto produktų, tokių kaip cukraus, pieno sūrio ir kiaušinių, aliejaus ir riebalų, kainos vis dar kyla.
Labiausiai maisto kainos gruodį padidėjo Vengrijoje – beveik 50 procentų, antroje vietoje Lietuva – 33,5 procento, po jos Estija – 30,8 procento.
Mažiausi kainų pokyčiai užfiksuoti Liuksemburge – 11,1 procento, Airijoje – 12,1 procento ir Kipre – 12,2 procento.
Šešios maisto produktų kategorijos, kurių kainos ES šalyse padidėjo labiausiai, buvo šviežias nenugriebtas pienas, kiaušiniai, cukrus, aliejus ir riebalai, sviestas ir kitas maistinis aliejus – vidutiniškai nuo 30,2 proc. iki 56,6 proc.
Estijoje cukraus kainos padvigubėjo, Čekijoje pakilo 98,9 proc. ir Lenkijoje – 87,4 proc. Švedijoje, Danijoje ir Liuksemburge kainų pokytis buvo apie 10 proc.
Kito pagrindinio maisto produkto – kiaušinių – kainos padidėjo labai įvairiai: nuo 14,8 proc. Liuksemburge iki 92,5 proc. Čekijoje, o ES vidurkis buvo 30 proc.
15min neseniai skelbė, kad keli Lietuvos prekybos centrai šią savaitę paskelbė akcijas, kurių metu tam tikri maisto produktai kainuos mažiau. Ekspertai dviprasmiškai įvertino šį žingsnį: vieniems tai labiau pasireklamavimas, nei realūs veiksmai, kitiems – viltis, kad atsispiriant nuo pavienių akcijų, pirkėjai turėtų sulaukti ir apčiuopiamesnio maisto produktų kainų mažėjimo.