Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Invegos“ paskolos jaunam verslui – naujos galimybės

Rugsėjį „Invega“ pristatė naują priemonę „Startuok“, kuri padės smulkiems ir vidutiniams verslams žengti labai reikalingą ir svarbų plėtros žingsnį. Parengusios verslo planą ir gerai pasvėrusios planuojamus žingsnius, įmonės, negaunančios finansavimo iš kitur, galės gauti paskolą rinkos sąlygomis ir įgyvendinti savo idėją. Apie šias galimybes ir su jomis tenkančia atsakomybe pokalbis 15min studijoje – su „Invegos“ generalinio direktoriaus pavaduotoja ir Verslo plėtros direktore Inga Beiliūniene.

– Kokia apskritai yra smulkaus, jauno verslo situacija. Kiek jiems bendrai reikia pagalbos?

– Aš gal pradėsiu nuo to, kad Lietuvoje su skolinimu verslui yra sudėtinga. Dar nuo 2018 metų iš tradicinių finansavimo šaltinių, t. y. iš bankų, pasiskolinti verslui buvo vis sudėtingiau. Tas matyti tiek iš Lietuvos banko teikiamos statistikos, tiek iš jo vykdomų apklausų. Ypač ši tendencija ryški jauno verslo ir labai mažų įmonių atveju. Paraiškų paskoloms gauti atmetimo procentas labai didelis – vienas iš didžiausių Europos Sąjungoje.

– Kodėl – kokių kriterijų jos neatitinka?

– Na, jaunas verslas yra jaunas. Tai reiškia, kad jis neturi jokios kreditavimo istorijos – jis iš esmės neturi istorijos. Neretai ir patys akcininkai neturi verslo vykdymo patirties. Tai rodo, kad toks verslas yra rizikingas, dėl to bankai ir kiti finansuotojai sunkiai linkę jį finansuoti. Tipiškai, jaunas verslas dažniau kreipiasi į rizikos kapitalo fondus, tačiau ne kiekvienas verslas gali gauti rizikos kapitalo investicijas. Jei verslininkai nori pradėti, plėtoti savo veiklą, jiems reikalingos paskolos, t. y. reikalingos lėšos – nusipirkti įrangą, reikalingas priemones, mokėti darbo užmokestį ir galų gale įsigyti žaliavas.

INVEGA nuotr./Inga Beiliūnienė
INVEGA nuotr./Inga Beiliūnienė

– Šiuo atveju, kalbame apie naująją „Invegos“ pristatytą priemonę – „Startuok“. Kokie aktualūs kriterijai, norint pasinaudoti šia priemone?

– Pirmiausias kriterijus yra amžius – tai SVV subjektai, gyvuojantys iki trejų metų. Taip pat gali kreiptis ir įmonės, kurios yra iki penkerių metų amžiaus, bet jos turi įgyvendinti taip vadinamą socialinio poveikio projektą. Šios įmonės taip pat turi būti labai mažos, mažos arba vidutinės, t. y. turinčios iki 249 darbuotojų imtinai.

– Ar apibrėžtas yra veiklos spektras, norint pasinaudoti šia priemone?

– Ne, veiklos spektras nėra apibrėžtas. Yra tik tam tikri sektoriai, kurių mes nefinansuojame, jie kartojasi visose INVEGOS priemonėse – tai azartiniai lošimai, ginklai ir pan., t. y. tie sektoriai, kurių finansuoti valstybė nėra linkusi.

– Ar turi reikšmės įmonių, norinčių skolintis, pajamos, pelnas?

– Iš esmės neturi, nes mes ir kalbame apie tą jauną verslą, kuris dar iš viso neturi pajamų – ypač, jei tai yra pirmamečiai, o ir tie patys antramečiai. Bet tikrai turi reikšmę verslo planas – kaip jis sudėliotas, ar jis apgalvotas, kokios yra finansinės prognozės.

– Apie kokias sumas mes kalbame, kokio dydžio pagalbos verslas gali tikėtis iš „Invegos?

– Gali būti iki 3 mln. Eur, jei kalbame apie investicinę paskolą, šiuo atveju maksimali paskolos trukmė – 120 mėn. Paskolos apyvartai maksimumas gali siekti 200 tūkst. Eur, o trukmė gali siekti iki 36 mėn.

– Ką įmonė turėtų žinoti, norėdama teikti paraišką paskolai? Atsakymus į kokius klausimus turėtų žinoti?

– Kaip ir bet kur kreipiantis finansavimo grąžinamąja forma, paskoloms. Kaip ir minėjau, turi būti parengtas verslo planas, kuriame būtų pateiktos finansinės prognozės, planuojamos pardavimų pajamos, galų gale – įvertinta konkurencinė aplinka. Ar aš esu kažkuo išskirtinis? Ar aš ateisiu į rinką, kuri jau pilna ir net nežinau, kokią jos dalį užimsiu? Bet reikėtų ją žinoti. Ar aš sugebėsiu generuoti tiek pajamų, kad galėčiau grąžinti paskolą?

Gali būti iki 3 mln. Eur, jei kalbame apie investicinę paskolą, šiuo atveju maksimali paskolos trukmė – 120 mėn.

– Koks tokių priemonių efektyvumas? Gal teko domėtis Europos kontekste, nes, greičiausiai, ne pirmi esame įsidiegę tokias priemones?

– Esame ne pirmi, tačiau tokių šalių tikrai nėra labai daug. Mūsų situacija Lietuvoje išskirtinė. „Invega“ tipiškai nedirbo su tiesioginėmis paskolomis. Kodėl mes išėjome į rinką su šia priemone? Todėl, kad partnerių, tiek, kiek reikėtų ir kurie galėtų finansuoti tokios stadijos verslą, Lietuvoje nėra. Europoje, taip, yra į mus panašių institucijų, kurios pačios teikia paskolas, teikia nebūtinai startuoliams, nebūtinai pradedančiam verslui, teikia ir moksliniams tyrimams, eksperimentinei plėtrai ir pažengusiam verslui – priklauso nuo konkrečios situacijos.

Dėl efektyvumo. Visaip gali būti. Mus, pavyzdžiui, labai stebino to paties Verslumo skatinimo fondo, iš kurio buvo teikiami mikrokreditai pirmamečiams, labai mažas vadinamų „lūžusių“ kreditų, kitaip tariant tų, kurių nesugebėjo grąžinti, procentas, kuris buvo maždaug apie 10 proc. nuo visų paskolų gavėjų. Tai yra fantastinis rezultatas ir reiškia, kad paskolas gavę verslai iš tiesų buvo apgalvoti.


Geronomika“ – tai nacionalinės plėtros įstaigos „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) inicijuotas projektas. Šiemet 20 metų veiklos sukaktį mininti INVEGA kviečia susipažinti su savo teikiama pagalba įvairiems verslams. 15min straipsniuose bus supažindinama su skirtingomis priemonėmis, kurias siūlo INVEGA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas