Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Investavimą baigęs Pagalbos verslui fondas suteikė 225 mln. eurų finansavimą

Valstybės investicijų valdymo agentūros (VIVA) valdomas Pagalbos verslui fondas investavimo etapą baigė patvirtinęs 225 mln. eurų finansavimą Lietuvos įmonėms.
Grynieji eurai
Grynieji eurai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Verslas Finansai

Birželio 30 dieną VIVA baigė aktyvų investavimo periodą. Per šį laiką fondas suteikė finansavimą 42 įmonėms, pasirašydamas 53 sutartis, kurių bendra vertė siekia 225 mln. eurų, pranešė VIVA.

„Pirmą kartą Lietuvos valstybėje buvo sukurtas toks investavimo modelis, kuris savo prigimtimi, valdymo principais ir investavimo strategija atitinka tai, ką šiandien vadiname tvariu finansų valdymu“, – pranešime sakė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Pasak ministrės, fondo investicijos ne tik padėjo išsaugoti mokestinę bazę valstybei, darbo vietas, bet ir skatina įmonių investicijų tęstinumą.

„Faktas, kad 90 proc. viso finansavimo įmones pasiekė obligacijų forma, yra puikus pasiekimas. Tai sudaro iki 10 proc. Lietuvos įmonių skolos vertybinių popierių rinkos“, – pažymėjo G.Skaistė.

VIVA generalinis direktorius Dainius Vilčinskas teigia, kad fondas, investavęs tik į pandemijos poveikį patyrusias įmones, tapo didžiausiu skolos fondu, ir tai dar kartą liudija apie iki šiol neišnaudotas finansų ir kapitalo rinkų augimo galimybes ir potencialą Lietuvoje.

Skaičiuojama, kad fondas 2 proc. papildė verslo finansavimo rinką Lietuvoje.

Pasak D.Vilčinsko, daugiausia investicijų teko dviem sektoriams: apgyvendinimo ir gamybos.

„Taip atsitiko labai natūraliai – apgyvendinimo sektorių pandemija paveikė stipriausiai, o gamybos sektorius yra imliausias investicijoms. Taigi, mūsų finansavimas į šiuos sektorius atitinkamai sudaro apie 30 ir beveik 40 proc. Į turizmo, prekybos, paslaugų, transporto sektorius investavome apie 6-7 proc. bendro investicijų portfelio“, – sakė VIVA vadovas.

Pasak D.Vilčinsko, vienas iš VIVA tikslų yra skatinti kapitalo rinką Lietuvoje, todėl 90 proc. fondo finansavimo įmones pasiekė obligacijų forma.

„Daugiau nei du trečdaliai mūsų klientų obligacijas leido ir leis pirmą kartą. Matėme, kad įmonėms vis dar trūksta žinių ir pasitikėjimo skolintis šiuo būdu, tačiau supratusios, kad tai nėra sudėtingiau nei gauti paskolą, tikiu, kad dalis mūsų klientų ateityje skolinsis ir atviroje kapitalo rinkoje“, – komentavo VIVA vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento