Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Investuok Lietuvoje“ uždavinys – daugiau kaip 20 tūkst. darbo vietų sukursiančių investicijų per penkerius metus

VšĮ „Investuok Lietuvoje“ keliami tikslai iki 2025 metų pritraukti 225 įvairių sričių tiesioginių investicijų projektus, kurie sukurtų 21,5 tūkst. naujų darbo vietų, o šių projektų investicijos į ilgalaikį turtą sudarytų 1,2 mlrd. eurų. Tokie uždaviniai numatyti ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės patvirtintoje ilgalaikėje VšĮ „Investuok Lietuvoje“ veiklos strategijoje, rašoma ministerijos pranešime žiniasklaidai.
Pinigai
Pinigai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Pastaraisiais metais pritraukiamų tiesioginių užsienio investicijų projektų skaičius kasmet augo ir tai lėmė mūsų lyderystę Vidurio ir Rytų Europoje. Šiuo metu patenkame tarp trijų daugiausiai investicijų pritraukiančių šalių Europos Sąjungoje ir pradedame konkuruoti su stipriausiais lygos žaidėjais. Todėl keliame ambicingus tikslus, kad būtų pasiektas pirmaujančių ES valstybių lygis“, – sako A.Armonaitė.

„Investuok Lietuvoje“ brėžiami tikslai per penkerius metus į Lietuvos verslo paslaugų sektorių pritraukti 10 tūkst. naujų darbo vietų sukursiančių investicijų, į gamybos sektorių - 1 mlrd. eurų investicijų į ilgalaikį turtą bei 6 tūkst. naujų darbo vietų. Į informacijos ir ryšių technologijų ir finansų technologijų sektorius siekiama pritraukti 3,5 tūkst. naujų darbo vietų sukursiančių investicijų, o į gyvybės mokslų sektorių – 200 mln. eurų investicijų į ilgalaikį turtą ir 2 tūkst. naujų darbo vietų.

Pritraukiant tiesiogines investicijas bus orientuojamasi ne tik į įprastas tikslines šalis: Baltarusiją, Daniją, Jungtines Amerikos Valstijas, Jungtinę Karalystę, Norvegiją, Suomiją, Švediją, Vokietiją, bet ir į Singapūrą bei Šveicariją. Iki 2025 metų taip pat planuojama išplėsti atstovavimą VšĮ „Investuok Lietuvoje“ užsienyje – padidinti atstovų skaičių Vokietijoje ir Jungtinėje Karalystėje, o Švedijoje bei rytinėje ir vakarinėje JAV pakrantėje planuojama įsteigti naujas atstovų pareigybes.

Siekiant gerinti šalies investicinį klimatą, kaip pagrindinės veiklos kryptys įvardijamos reformos švietimo, verslo reguliavimo ir verslo priežiūros srityse, talentų pritraukimo ir emigravusių specialistų susigrąžinimas, oro uostų ir naujų skrydžių krypčių verslui plėtra. Taip pat daug dėmesio bus skiriama inovacijų sistemos plėtrai, pagalbai inovatyvioms įmonėms, papildomoms paskatoms aukštos kvalifikacijos specialistams pritraukti. Numatoma vykdant „Work in Lithuania“ programą pritraukti iki 2 tūkst. aukštos kvalifikacijos specialistų.

Kaip prioritetiniai segmentai išskiriami paslaugų projektai, informacijos ir ryšių technologijų ir finansų technologijų projektai, gamybos projektai (atsinaujinančios energetikos įranga, automobilių sprendimai, baterijos, pramonės įrenginiai); gyvybės mokslų projektai (biotechnologijos, medicinos įranga).

Per šešerius pastaruosius metus „Investuok Lietuvoje“ pavyko pritraukti rekordinį tiesioginių užsienio investicijų skaičių – iš viso 225 projektus. Kai kuriuos jų vykdo visame pasaulyje žinomos įmonės: „AmerisourceBergen“, „Dana Incorporated“, ,„McKesson“ „Epam Systems”. Šiuo laikotarpiu įgyvendinti ir didžiausi gamybiniai projektai Lietuvoje, prie kurių prisidėjo pasaulinio masto kompanijos „Continental“ ir „Hella“.

Be to, Lietuva įsitvirtino paslaugų centrų industrijos žemėlapyje – 2019 metų pabaigoje globalių paslaugų industrija Lietuvoje įdarbino beveik 19 tūkst. specialistų, Lietuva tapo ir vienu svarbiausių informacinių ir ryšių (IRT) technologijų investicijų traukos centrų Europoje. Šiuo metu Lietuva yra vienas sparčiausiai augančių fintech centrų Europoje: pirmauja pagal išduodamų licencijų skaičių, tarptautiniame fintech reitinge užima 4-tą vietą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai