Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Irano rialo kursas smuko į rekordiškai žemą lygį JAV dolerio atžvilgiu

Irano nacionalinės valiutos kursas sekmadienį pasiekė rekordiškai žemą 100 tūkst. rialų už JAV dolerį lygį.
Irano rialai ir JAV doleriai
Irano rialai ir JAV doleriai / „Scanpix“/AP nuotr.

Neoficialus kursas apie vidurdienį sudarė 102 tūkst. rialų už JAV dolerį, pranešė „Bonbast“, viena patikimiausių svetainių, skelbiančių Irano valiutos kursą.

Kovo mėnesį rialo kursas pirmą kartą įveikė 50 tūkst. rialų už JAV dolerį kartelę ir vos per keturis mėnesius neteko pusės savo vertės JAV valiutos atžvilgiu.

Balandį vyriausybė pamėgino nustatyti fiksuotą 42 tūkst. rialų už JAV dolerį kursą ir juodosios rinkos prekiautojams pagrasino susidorojimu.

Tačiau prekyba tesėsi, nes iraniečiai, nerimaujantys dėl galinčio užsitęsti ekonomikos nuosmukio, suskubo pirkti JAV valiutą, kurią laiko saugiu būdu išsaugoti savo santaupas arba investuoti, jeigu rialo kursas toliau smuks.

Bankams dažnai atsisakant parduoti turimus JAV dolerius už dirbtinai žemą kainą, vyriausybė birželį buvo priversta sušvelninti savo poziciją ir tam tikroms importuotojų grupėms suteikti galimybę lanksčiau veikti.

Rialo kurso kritimą paskatino Jungtinių Valstijų gegužę priimtas sprendimas pasitraukti iš 2015 metų Irano branduolinio susitarimo, dėl kurio buvo panaikintos tam tikros šaliai nustatytos sankcijos.

Jungtinės Valstijos per du kartus – rugpjūčio 6 dieną ir lapkričio 4-ąją – ketina vėl įvesti visas Iranui anksčiau taikytas sankcijas. Tai daugelį užsienio įmonių verčia nutraukti verslo santykius su Iranu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas