Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 07 03 /14:09

Įsigalioja naujas kompensuojamųjų vaistų kainynas

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, beveik iš 2 tūkst. sąraše esančių medikamentų pinga daugiau kaip 1 tūkst. pavadinimų vaistai. Kai kurie medikamentai kainuos tris kartus mažiau nei iki šiol.
Tabletės
Tabletės / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos vaistinių asociacija (LVA) atkreipia dėmesį, kad kainų pagal naujus reikalavimus neturėjo sumažinti brangiausių vaistų gamintojai, tačiau sveikatos apsaugos ministras sako, kad dėl kainų mažinimo deramasi ir su inovatyvių kainų gamintojais.

„Kai kalbame apie ne pačius brangiausius vaistus, tai jie (LVA) tiesiog painioja vaistų grupes, nes šitos priemonės, kurios dabar įsigaliojo, yra taikomos generiniams vaistams, tai yra tiems, kurie ir turėtų būti pigūs, kai jie tampa generikais. O brangiems vaistams – žmonės dažniausiai net nežino, kiek valstybė apmoka už brangų vaistą, ypač onkologinėms ligoms skirtus gydyti vaistus, kurie yra ypatingai brangūs, priemonės yra kitos, yra ir derybos, kurios vyksta – nors kritikuojama, kad nevyksta, jos vyksta, ir yra nusideramos tam tikros nuolaidos, taip pat yra bendradarbiaujama su šalimis, siekiant pirkti kartu tuos brangiausius medikamentus, tai šitiems vaistams yra kitos priemonės skirtos“, – žurnalistams Vyriausybėje pirmadienį sakė ministras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, jei kompensuojamųjų vaistų kainyne yra trys ar daugiau vaistų pavadinimų su ta pačia veikliąja medžiaga, jie nebegalės būti daugiau kaip dešimtadaliu brangesni nei tokiose šalyse kaip, tarkim, kaimyninėse Lenkijoje, Latvijoje ar Estijoje.

Iki šiol vaistai Lietuvoje galėjo būti iki 40 proc. brangesni nei kitur. Pasak ministerijos, neišbraukta nė viena veiklioji medžiaga, kurių kainyne yra beveik 500.

Iš viso naujame kainyne yra beveik 2 tūkst. prekinių pavadinimų vaistų.

Sąraše yra 473 veikliosios medžiagos.

Noriu nuraminti ir patikinti, kad visos veikliosios medžiagos šiame kainyne liko.

„Noriu nuraminti ir patikinti, kad visos veikliosios medžiagos šiame kainyne liko, tad būtini vaistai pacientus tikrai pasieks“, – ministerijos pranešime sako A.Veryga.

Prognozuojama, kad įsigaliojus naujam kainynui, pacientai per metus turėtų sutaupyti apie 20 mln. eurų, kuriuos anksčiau primokėdavo už vaistus. Be to, tikimasi sutaupyti ir 9 mln. Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų. Už jas ketinama į kompensuojamųjų vaistų kainyną įtraukti naujų medikamentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas