Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įsigaliojant ES ir Ukrainos sutarčiai, Lietuva siekia didinti prekybos apimtis

Seimo pirmininkui viešint Ukrainoje, Lietuvos ir Ukrainos pareigūnai skelbia apie ketinimus didinti dvišalės prekybos apimtis.
Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Groismanas
Volodymyras Groismanas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Apie tokias galimybes jie kalbėjo penktadienį, galutinai įsigaliojus Europos Sąjungos ir Ukrainos Asociacijos sutarčiai. Tarpusavio prekybos sąlygas liberalizuojanti susitarimo dalis įsigaliojo dar pernai sausį, tačiau kai kurie verslininkai sako, kad politinis Ukrainos suartėjimas su Bendrija taip pat gali paskatinti didesnes tarpusavio investicijas ir prekybą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu ketvirtadienį susitikęs Ukrainos premjeras Volodymyras Groismanas pareiškė siekiantis, kad Ukrainos ir Lietuvos prekybos apimtys pasiektų milijardą eurų per metus.

„Norėtume išsikelti uždavinį pasiekti milijardo tarpusavio prekybos apyvartą“, – sakė ministras pirmininkas.

Lietuvos ir Ukrainos prekybos apimtys jau yra siekusios milijardą eurų, tačiau 2015 metais susitraukė ketvirtadaliu, smarkiai kritus naftos kainoms. Naftos produktai yra viena pagrindinių Lietuvos eksporto į Ukrainą prekių.

Pernai Lietuvos ir Ukrainos prekybos apyvarta siekė 811 mln. eurų. Lietuva taip pat eksportuoja daug maisto, plieno ir geležies, medienos, mašinų ir mechaninių įrenginių.

Lietuvos komercijos atašė Ukrainoje Rimantas Šėgžda sakė, jog grįžti prie milijardinės prekybos apyvartos su Ukraina realu po kelerių metų.

„(Tarpusavio prekyba) gali per dvejus metus sugrįžti į milijardą ir augti toliau“, – teigė jis.

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Virginijus Sinkevičius BNS sakė su Ukrainos premjeru aptaręs planuojamą skelbti geležinkelių lokomotyvų modernizavimo konkursą, kur galėtų dalyvauti „Lietuvos geležinkelių“ antrinės įmonės.

„Lietuva tikrai turi patirtį modernizuojant sovietinius lokomotyvus ir tikrai galėtų padėti Ukrainai“, – teigė politikas.

Tarpusavio prekybai ir investicijoms skatinti penktadienį Ukrainos pietuose esančiame Chersone prasidėjo forumas, jame dalyvauja Lietuvos ir Ukrainos verslininkai.

Atsinaujinančios energetikos įmonę „Solitek“ valdančios bendrovės „Global BOD Group“ valdybos pirmininkas Vidmantas Janulevičius, atidaręs padalinį Ukrainoje, planuoja per artimiausias porą savaičių įkurti saulės energijos kolektorių surinkimo cechą, kur ilgainiui įdarbintų iki 40-ies žmonių.

„Rizika čia, be jokios abejonės, yra didesnė, bet ir grąža čia yra daug didesnė“, – BNS sakė forume alyvaujantis V.Janulevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidmantas Janulevičius ir Maroš Šefčovičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidmantas Janulevičius ir Maroš Šefčovičius

Jis tvirtino, kad penktadienį galutinai įsigaliojusi ES ir Ukrainos Asociacijos sutartis didina verslo pasitikėjimą šia šalimi: „Kuo daugiau mes turime formalių ir neformalių prekybinių santykių, tuo didesnis pasitikėjimas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai