Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ispanijoje nedarbo lygis pasiekė 14,4 proc.

Ispanijoje nedarbo lygis pirmąjį ketvirtį pašoko iki 14,4 proc., rodo nacionalinio statistikos instituto INE antradienį paskelbti duomenys, koronaviruso pandemijai skaudžiai smogus ketvirtai pagal dydį euro zonos ekonomikai.
Ispanijos vėliava
Ispanijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ankstesnį ketvirtį bedarbių procentas siekė 13,8 proc. ir tai buvo žemiausias rodiklis nuo 2008 metų trečiojo ketvirčio, ​​nors ir aukščiausias euro zonoje po Graikijos.

Kovo 14 dieną Ispanija visoje šalyje įvedė karantiną, kuris iš esmės paralyžiavo jos ekonomiką.

Daugelis bendrovių susidūrė su sunkumais arba buvo priverstos laikinai užsidaryti, o viešbučiai ir restoranų sektorius ypač nukentėjo šioje antroje pagal turistų skaičių šalyje, nusileidžiančioje pagal šį rodiklį tik Prancūzijai.

Statistikos biuro duomenimis, bedarbių skaičius padidėjo 121 tūkst. ir kovo pabaigoje siekė 3,31 milijono.

Visgi šis skaičius iš tikrųjų gali būti didesnis, nes, pasak INE, daugelis darbo netekusių darbuotojų įvardyti kaip „neaktyvūs“, kadangi karantinas sutrukdė užbaigti tyrimą.

Į bedarbių skaičių taip pat neįeina maždaug 3,9 mln. darbuotojų, kurie, vyriausybės teigimu, buvo laikinai atleisti iš darbo.

Ispanijos kairiosios pakraipos vyriausybė supaprastino laikino atleidimo iš darbo taisykles, pagal kurias įmonės, susiduriančios su finansiniais sunkumais, gali laikinai sustabdyti darbuotojų sutartis. Visgi vyriausybė uždraudė visai atleisti darbuotojus pandemijos metu, siekdama sušvelninti COVID-19 protrūkio poveikį ekonomikai.

Ispanijos oro linijų bendrovė „Iberia“, greito maisto mažmenininkė „Burger King“ ir automobilių gamintoja „Seat“ yra tarp didelių bendrovių, laikinai atleidusių tūkstančius darbuotojų.

Turizmas sudaro apie 12 procentų.

Tarptautinis valiutos fondas prognozuoja, kad Ispanijoje bedarbių lygis šiemet pasieks 20,8 proc., tuo tarpu centrinis bankas mano, kad nedarbo lygis pakils nuo 18,3 iki 21,7 proc. – priklausomai nuo to, kiek laiko truks karantinas.

Praėjusią savaitę Ispanijos parlamentas pratsė karantiną iki gegužės 9 dienos.

Ispanijos nedarbo lygis smarkiai padidėjo 2008 metais, kai sprogo dešimtmetį trukęs nekilnojamojo turto burbulas ir milijonai žmonių neteko darbo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas