Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Išsiruošėte į kelionę nuomotu automobiliu? Už savo jaunystę sumokėsite papildomai

Vos pilnametystės sulaukusiems jaunuoliams išsinuomoti automobilį gali būti neįmanoma. Kiek vyresniems tai padaryti lengviau, tačiau dažnai brangiau nei įprastai, nes reikia mokėti papildomą jauno vairuotojo mokestį. Tokia praktika galioja ne tik Lietuvoje, bet ir kitose valstybėse.
Jauna vairuotoja
Automobilis / Vida Press nuotr.

Jauniems vairuotojams gali kilti problemų išsinuomoti automobilį. Tai padaryti gali trukdyti minimalių reikalavimų nesiekiantis amžius ar papildomo mokesčio našta. Jaunam žmogui automobilį kai kurioje valstybėse išsinuomoti kainuoja 10-40 eurų per parą brangiau nei labiau patyrusiam vairuotojui.

Beje, automobilio modelis ir klasė taip pat svarbi. Vos sulaukusiems pilnametystės išsinuomoti verslo klasės automobilį gali būti neįmanoma.

Taikomas amžiaus cenzas ir papildomas mokestis

„Avis Budget Lietuva“ klientų aptarnavimo vadovė Agnė Adukevičiūtė aiškino, kad įmonės reikalaujamas minimalus vairuotojo amžius yra 19 metų.

„Tokio amžiaus vairuotojai gali išsinuomoti mažiausius A ir B grupių automobilius. (...) Atskiroms mūsų automobilių parko grupėms yra taikomi specialūs minimalaus amžiaus reikalavimai (nuo 25 metų) – tai verslo klasės automobiliai ir mikroautobusai“, – teigė ji.

A.Adukevičiūtė detalizavo, kad A ir B grupėms priklauso ekonominės klasės automobiliai. Pavyzdžiui, 3 durų „Mini Cooper“ su automatine pavarų dėže ar 4 durų „Seat Ibiza“ su mechanine pavarų dėže.

Gamintojo nuotr./ „Mini Cooper“
Gamintojo nuotr./ „Mini Cooper“

Statistiškai jauni vairuotojai dažniau patenka į eismo įvykių rizikos grupę, nes turi mažiau vairavimo patirties. Neretai bendrovės jauniems vairuotojams taiko padidintą tarifą.

„Visiems „Avis Budget Lietuva“ klientams, kurie yra jaunesni nei 25 metų amžiaus, yra taikomas papildomas 10 eurų per parą jauno vairuotojo mokestis“, – dėstė įmonės atstovė.

Nuomoja tik dvidešimtmečiams

Kai kurios kitos automobilių nuomos paslaugas teikiančios įmonės taiko dar didesnį amžiaus cenzą.

„Minimalus vairuotojo amžius – 20 metų arba vairuotojo stažas ne mažesnis nei 2 metai. Tačiau kartais yra taikomos ir išimtys, pavyzdžiui, klientą rekomenduoja kita kompanija, kuri gerai pažįsta klientą, kurio vairavimo įgūdžiai yra geri“, – laiške 15min aiškino „AutoRent24“ administracija.

Minimalus vairuotojo amžius – 20 metų arba vairuotojo stažas ne mažesnis nei 2 metai, – aiškino automobilių nuomos atstovai.

Apie panašią situaciją informavo ir įmonės „Autobanga“ atstovai.

„Minimalus vairuotojo amžius ir stažas priklauso nuo draudimo taisyklių. Pagal mūsų automobilių draudimo sąlygas, juos vairuoti gali asmenys, sulaukę 20 metų amžiaus ir turintys bent 1 metų stažą. Priešingu atveju, automobilio draudimas negalioja“, – teigė jie.

Abi įmonės papildomo jauno vairuotojo mokesčio netaiko, tačiau jauniems už paslaugą vis tik reikės atsieti daugiau nei įprastai.

„Papildomo mokesčio jaunam vairuotojui netaikome, bet tokiu atveju depozitas yra didesnis. Standartinis automobilio užstatas yra 200 eurų, o jaunam vairuotojui – 450 eurų“, – tikino „AutoRent24“ administracija.

Vida Press nuotr./Moteris vairuoja
Vida Press nuotr./Moteris vairuoja

„Autobanga“ atstovai išskyrė automobilio nuomos ir depozito dydžių ribas.

„Jauno vairuotojo mokesčio netaikome, o minimalus vairavimo amžius priklauso nuo automobilio draudimo sąlygų. (...) Reikalavimus atitinkantys asmenys gali nuomotis bet kurį mūsų automobilį. Kaina priklauso nuo sezoniškumo, nuomos laikotarpio ar skelbiamų akcijų. Ji svyruoja tarp 10-200 eurų parai. O depozito dydis toks pat, kaip ir kitiems vairuotojams – nuo 300 eurų iki 1500 eurų, priklausomai nuo pasirinkto automobilio“, – dėstė jie.

Užsienyje mokestis siekia ir keliasdešimt eurų

„Avis Budget Lietuva“ klientų aptarnavimo vadovė atkreipia dėmesį, kad nuomojantis automobilį iš tos pačios įmonės, tačiau kitoje šalyje, paslaugos sąlygos gali skirtis.

„Pasirinkus nuomos šalį ir vietą, yra svarbu peržiūrėti tos vietos taikomas nuomos sąlygas ir reikalavimus (dėl vairuotojo amžiaus, stažo, apribojimų automobilių grupėms), kadangi sąlygos, priklausomai nuo nuomos šalies, gali skirtis“, – pataria ji.

Sąlygos, priklausomai nuo nuomos šalies, gali skirtis, – teigė A.Adukevičiūtė.

Automobilio nuomai tiek Lietuvoje, tiek užsienyje galima ieškoti tiesiogiai per paslaugas teikiančių įmonių oficialius puslapius arba automobilių nuomos kainų palyginimo svetainės, pavyzdžiui, rentalcars.com. Juose ieškoti patogu, nes visų automobilių nuomos bendrovių sąlygos pateikiamos supaprastintai ir standartiškai.

Šiuo metu automobilių nuomos kainos yra vienos mažiausių. Tarkime, rentalcars.com siūlo Italijoje ar Ispanijoje automobilį išsinuomoti dienai vos už 4 eurus. Tačiau jauniems vairuotojams tai maža paguoda.

Tarptautinės automobilių nuomos kompanijos dažniausiai taiko minimalų ir maksimalų amžiaus cenzą bei jauno vairuotojo mokestį, tačiau sąlygos visur skiriasi.

Tarkime, automobilių nuomos kainų palyginimo puslapyje rentalcars.com galima išsinuomoti „Volkswagen Golf“ automobilį Romos Čampino oro uoste. 19-24 m. asmeniui paros nuoma kainuotų 21,58 euro, papildomai reikėtų mokėti jauno vairuotojo mokestį 12,20 euro ir palikti 1,5 tūkst. eurų depozitą.

„Volkswagen Golf“ nuoma rentalcars.com puslapyje
„Volkswagen Golf“ nuoma rentalcars.com puslapyje

Jauno vairuotojo mokestis gali siekti ir 38 eurus parai papildomai, pavyzdžiui, jei esate 21–24 m. ir norėsite išsinuomoti „Volkswagen Jetta“ Dublino oro uoste. Automobilio nuomos kaina – 39,34 eurai parai, o depozitas – 1800 eurų.

„Volkswagen Jetta“ nuoma rentalcars.com puslapyje
„Volkswagen Jetta“ nuoma rentalcars.com puslapyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas