Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 26 /09:57

Išvykstate į darbo kelionę nepasirašę šio dokumento? Darbdaviui galite užtraukti iki 1,4 tūkst. eurų baudą

Tinkamas komandiruotės apiforminimas svarbus tiek darbuotojui, tiek darbdaviui – štai kokios pasekmės galėtų laukti, jeigu išsiuntimas į darbo kelionę teisingai nesutvarkomas raštiškai.
Verslo kelionė
Verslo kelionė / 123rf.com

Kaip nurodo Valstybinė darbo inspekcija (VDI), darbuotojas gali vykti į komandiruotę tik gavęs darbdavio pavedimą. Komandiruotė paprastai įforminama įsakymu, darbuotojas raštiškai supažindinamas.

„VDI inspektoriui nustačius darbo įstatymų pažeidimą, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims būtų skiriama bauda nuo 240 iki 880 eurų. O pakartotinis darbo teisinių normų nesilaikymas užtrauktų baudą juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo 900 iki 1,4 tūkst. eurų (ANK 96 str. 2 ir 4 d.)“, – nurodo VDI.

Komandiruotės įsakymas ar kitoks įforminimas svarbus siekiant užfiksuoti darbdavio pavedimą, suteikia teisinio aiškumo dėl komandiruotės trukmės, jos metu patiriamų išlaidų kompensavimo ir kt.

Jeigu komandiruotė nėra įforminama, o darbuotojas išvykęs atlikti savo darbo funkcijų, pavyzdžiui, į užsienį, gali kilti ginčų dėl dienpinigių mokėjimo, apmokėjimo už kelionės laiką, komandiruotės trukmės ir panašiai.

Taip pat, galėtų kilti sunkumų įrodant, kad nelaimingas atsitikimo įvyko darbo metu, pavyzdžiui, jeigu darbuotojas patirtų traumą, o darbdavys nepripažintų, kad patirta trauma įvyko darbo laiku.

„Darbuotojui kreipiantis į darbo ginčų komisiją, prašant įpareigoti darbdavį išmokėti priklausančias pinigines išmokas už komandiruotę, sunkiau būtų įrodyti, kad darbuotojas vykdė darbdavio pavedimą. Taip pat, darbdaviui piktybiškai įforminus pravaikštas vietoj komandiruotės, galėtų kilti sunkumų įrodinėjant, jog darbuotojas vykdė darbdavio nurodymus pvz. užsienyje“, – nurodo VDI.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas