Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italija netrukus turės naują Vyriausybę – ar tai lems kitą Europos krizę?

Populistai baigia formuoti naują vyriausybę Italijoje, trečioje didžiausioje euro zonos ekonomikoje. Arti koalicijos susitarimo esantis „Penkių žvaigždžių judėjimas“ ir Šiaurės lyga atsisakė dalies skambių rinkiminių pažadų, pvz., rengti referendumus, ar Italija turėtų išstoti iš ES ir susigrąžinti lirą vietoje euro. Tačiau investuotojai baiminasi kitko – pažadai žarstyti pinigus ir tuo pat metu mažinti mokesčius gali lemti naują Europos krizę, rašo „CNN Money“.
„Penkių žvaigždžių judėjimo“ lyderis Luigi Di Maio
„Penkių žvaigždžių judėjimo“ lyderis Luigi Di Maio / „Scanpix“/AP nuotr.

Europos akcijų rinkoms augant, Milane akcijų indeksai per savaitę krito 2,5 procentų, o priešakyje kitų kompanijų didžiausius nuosmukius patyrė bankų akcijos. Investuotojai išparduoda ir Italijos vyriausybės skolos vertybinius popierius – tai parodo baimes, kad smarkiai įsiskolinusi valstybė gali nesilaikyti fiskalinės disciplinos.

ES yra nubrėžusi biudžeto taisykles, kurių privalo laikytis šalys narės, kad euras išliktų stabilus. Rinkimų kampanijos metu abi partijos žadėjo eurą mesti.

Kol kas panašu, kad vis tik naujoji koalicija eurą pasilaikys, tačiau pagal penktadienį paskelbtą koalicijos programą ketinama peržiūrėti taisykles, kaip valstybė laikosi savo įsipareigojimų. Programoje nėra pasiūlymų, kaip finansuoti daug kainuosiančius mokesčių mažinimus ir išlaidų augimą, rašo „CNN Money“

100 milijardų eurų juodoji skylė

„Jų iždo politikos planas lemtų didžiulį deficito augimą, tai būtų akiplėšiškas ES biudžeto deficito taisyklės pažeidimas. Jei pasiūlymai bus įgyvendinti esama forma, tai lems 100 milijardų eurų papildomų išlaidų ar sumažėjusių pajamų“, – sako „Eurasia Group“ analitikas Federico Santi’s.

Metai iš metų stagnuojanti Italijos ekonomika ir menkas ryžtas atlikti reformas lėmė šalies valdžios skolų augimą iki 132 procentų bendrojo vidaus produkto (BVP), tai antra didžiausia skola Europoje po Graikijos. ES siekia, kad šalies skolos neviršytų 60 proc. BVP.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Luigi Di Maio (kairėje) ir Matteo Salvini
AFP/„Scanpix“ nuotr./Luigi Di Maio (kairėje) ir Matteo Salvini

Tačiau kitaip nei Graikija, kuri po 8 gelbėjimo metų pagaliau pradeda stotis ant kojų, Italijos ekonomika yra pakankamai didelė, kad sumaištį sukeltų visoje euro zonoje.

Italijai tenka 15 proc. viso euro zonos BVP, ir 23 proc. bloko skolų, rodo „Berenberg Bank“ duomenys.

„Palyginimui, Graikijos indėlis į euro zonos BVP siekia 1,8 proc., o skolos – 3,3 proc.“, – teigia banko ekonomistas Holgeris Schmiedingas

Kirps ir pajamų ir kitus mokesčius

Formuojama Italijos koalicija žada išpildyti bent iš dalies tris pagrindinius rinkimų pažadus.

Numatomos minimalios bazinės pajamos skurdžiausiems italams, kurias finansuos valstybė – 780 eurų per mėnesį. Rinkimų kampanijos metu „Penkių žvaigždžių judėjimas“ skaičiavo, kad tai kainuos 15 mlrd. eurų per metus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Eurai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Eurai

Mokesčių karpymas tikėtina atkąstų papildomą dalį Italijos vyriausybės finansų. Nors dokumente detalių nepateikiama, tačiau kalbama, kad partijos nori pristatyti naujus pajamų mokesčių tarifus tarp 15 ir 20 proc.

Partijos atsisakė planų nutraukti šalyje vykdomą pensijų reformą, tačiau jos ragina mažinti pensinį amžių.

„Capital Economics“ vertina, kad Italijos skolos per artimiausius penkerius metus perlips 150 proc. BVP kartelę.

Dar yra kliūčių, kurias turi įveikti populistinės partijos Italijoje iki suformuojant vyriausybę. Jų pasiūlytą premjerą turės patvirtinti prezidentas Sergio Mattarella, o parlamente jos turės laimėti balsavimą dėl pasitikėjimo. Investuotojai tikisi, kad kraštutiniai pasiūlymai palaipsniui bus „praskiesti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai