Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Italijos pažadas Iranui – 2 mlrd. dolerių vertės investicijos į pramonę, infrastruktūrą bei statybas

Italija ir Iranas pasirašė tarpusavio sutartį, kuria remiantis neseniai sankcijų naštos nusikračiusioje valstybėje Roma pažadėjo investuoti apie 2 mlrd. dolerių. Šia sutartimi siekiama atgaivinti prekybinius ir ekonominius ryšius tarp Romos ir Teherano, rašo Artimųjų Rytų naujienų svetainė albawaba.com.
Italijos politikų delegacija Teherane
Italijos politikų delegacija Teherane / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Iranas Italija

Italija 2 mlrd. dolerių sumą pažadėjo investuoti į įvairius Irano pramonės, statybos ir infrastruktūros projektus Teherane rugpjūčio 4 – 6 dienomis viešint šios Europos šalies politikų delegacijai.

Susitarimą su Irano ekonomikos ministerija ir centriniu banku pasirašė Italijos investicinis bankas „Mediobanca“, Italijos plėtros ministerija ir eksporto kreditų agentūra SACE.

„Mediobanca“ išplatintame pareiškime rašoma, kad susitarimo su Iranu tikslas – ateities ekonominių ir komercinių santykių tarp abiejų valstybių palengvinimas.

Italija išlieka viena iš svarbiausių Irano verslo partnerių nepaisant ženklaus prekybinių apimčių sumažėjimo dėl Teheranui taikytų sankcijų.

„Susitarimo vertė – 2 mlrd. dolerių, ir mes tikimės jį įgyvendinti greitu metu“, – sakė Teherane viešėjusi Italijos ekonominės plėtros ministrė Federica Guidi.

Italija išlieka viena iš svarbiausių Irano verslo partnerių, nepaisant ženklaus prekybinių apimčių sumažėjimo dėl Teheranui taikytų sankcijų.

SACE duomenimis, didžiausią potencialą dvišaliame Irano ir Italijos ekonominiame bendradarbiavime turi tokios sritys kaip automobilių ir gynybos pramonė bei naftos ir dujų gavyba.

Iki sankcijų Iranui įvedimo, Romos prekybos su Teheranu apimtys siekė 7 mlrd. dolerių per metus, o vėliau smuko iki 1,5 mlrd. dolerių.

Tikimasi, kad sankcijų Teheranui panaikinimas Italijos metinio eksporto į Iraną vertę pakels iki 3,3 mlrd. dolerių per ateinančius ketverius metus.

Italijos atstovai tikino, kad jų šalis greitu metu investuos į Irano automobilių pramonę.

Abi šalys taip pat sutarė padidinti į Italiją eksportuojamos iranietiškos naftos kiekį.

Italijos delagacijai Teherane vadovavo šalies užsienio reikalų ministras Paolo Gentilioni. Po sankcijų panaikinimo Irane jau lankėsi Prancūzijos, Vokietijos ir Serbijos atstovai.

Apie savo politikų vizitus į Teheraną, kuriuose bus deramasi dėl prekybinių ryšių su Iranu atnaujinimo, jau paskelbė ir Ispanija bei Šveicarija. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas