Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Italijos premjeras „pasiryžęs“ išvengti ES skolos procedūros

Italijos vyriausybė yra pasiryžusi išvengti Europos Sąjungos (ES) procedūros dėl pernelyg aukšto skolos lygio, pareiškė šalies ministras pirmininkas Giuseppe Conte.
Italijos premjeras Giuseppe Conte
Italijos premjeras Giuseppe Conte / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Praėjusią savaitę Europos Komisija (EK) Italijai pateikė įspėjimą dėl sparčiai augančios skolos ir dėl prastėjančio biudžeto deficito, atnaujinusi politinį mūšį su Roma.

Pateikus tokį įspėjimą, pradedamas sudėtingas procesas, kuriame, pritarus euro zonos ministrams, Italijai gali būti skirta precedento neturinti didesnė nei 3 mlrd. eurų bauda.

G.Conte pareiškė, jog tikisi išvengti tokios perspektyvos.

Italijos kraštutiniams dešiniesiems atstovaujantis ministro pirmininko pavaduotojas Matteo Salvini yra pažadėjęs nepasiduoti Briuseliui.

Tačiau G.Conte pareiškė, jog pirmadienį susitiko su M.Salvini ir kitu savo pavaduotoju Luigi di Maio ir jie abu tuomet „visiškai sutiko“, jog tokios procedūros reikėtų išvengti.

„Derybos su Europos Komisija ir su mūsų Europos Sąjungos partneriais ateinančiais mėnesiais parodys, jog vyriausybė yra visiškai pasiryžusi išvengti procedūros dėl per aukšto skolos lygio“, – pareiškė G.Conte Romoje įvykusiame susitikime su verslo lyderiais.

Tačiau koalicinė vyriausybė patiria spaudimą.

G.Conte praėjusią savaitę pagrasino atsistatydinti, jei valdančiojoje koalicijoje nesiliaus rietenos tarp kraštutinių dešiniųjų antiimigracinės „Lygos“ (Lega) partijos ir populistinio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S).

„Prašau šių dviejų politinių jėgų pasirinkti ir man pasakyti, ar jos tebenori gerbti vyriausybės pareigas“, – tuomet pareiškė G.Conte.

Antraip „paprasčiausiai nutrauksiu savo įgaliojimus“, pridūrė Italijos premjeras.

„Noriu aiškaus, vienbalsio ir greito atsakymo“, – pabrėžė G.Conte.

Italijos skola sudaro 132 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) ir didesnis skolos ir BVP santykis euro zonoje yra tik Graikijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas