Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Blogiau nei recesija: Rusijos ekonomika krypsta ten, kur nė viena šalis nenori atsidurti

Rusijos centrinis bankas paskelbė matantis ankstyvus požymius, kad politikos formuotojų numatytas košmariškas aukštų kainų scenarijus gali išsipildyti kartu su lėtu ekonomikos augimu. Vadinamoji stagfliacija, su kuria kovoti sunkiau nei su recesija, gali tapti nauja šalies realybe. Apie tai rašo „Bloomberg“, analizuodamas rugsėjo 13 d. paskelbtą Rusijos centrinio banko posėdyje vykusių diskusijų santrauką.
Kremlius
Stagfliacija / Shutterstock nuotr.

Paskelbtame dokumente teigiama, kad yra požymių, jog vidaus paklausa atvėsta nesumažėjus infliaciniam spaudimui, o kainų augimas išlieka didelis dėl ekonomikos perkaitimo 2024 m. pirmąjį pusmetį.

Šių dviejų veiksnių kartu, dažniau vadinamų stagfliacija, politikos formuotojai nori bet kokia kaina išvengti, nes su stagfliacija sunkiau kovoti negu su recesija, pastebi „Business Insider“.

Kai ekonomika lėtėja, centriniai bankai, siekdami atgaivinti aktyvumą, švelnina palūkanų normas. Tačiau jei infliacija ir toliau didėja, situacija tampa sudėtinga - palūkanų normos turi išlikti aukštos, kad sumažintų kainų augimą, tad vyriausybės lieka paralyžiuotos.

Stebimi stagfliacijos požymiai

Apibendrinime neminimas žodis „stagfliacija“, tačiau Rusijos banko vadovė Elvira Nabiullina anksčiau yra įspėjusi, kad labai svarbu išvengti stagfliacijos. Po to, kai bankas padidino pagrindinę palūkanų normą iki 19 proc. ji sakė, kad tokio scenarijaus baiminasi visi centriniai bankai.

„Nepaisant sankcijų ir darbo jėgos trūkumo, stabdančio gamybą, įmonės ir vartotojai nesitiki, kad kainų augimas sulėtės“, – pažymi „Bloomberg Economics“ ekonomistas Aleksandras Isakovas.

Sutinka su centrinio banko nuogąstavimų pagrįstumu

Pasak jo, vartotojų ir įmonių nelabai atbaido net dviženklės skolinimosi palūkanos. Ekonomistas sutinka su centrinio banko nuogąstavimų pagrįstumu. Tikimasi, kad infliacija ir toliau viršys 4 proc. rodiklį, o BVP augimas 2025 m. greičiausiai sulėtės iki 1-1,5 proc.

„Bloomberg“ straipsnyje taip pat cituojamas investicijų konsultacijų bendrovės „Renaissance Capital“ ekonomistas Olegas Kuzminas. Jis teigia, kad ekonomikoje gali prasidėti stagfliacija, jei smarkiai sumažėtų energijos nešėjų kainos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas