Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.C.Junckeris stojo ginti Europos Centrinio Banko po D.Trumpo pareiškimų

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude‘as Junckeris trečiadienį stojo ginti Europos Centrinio Banko (ECB), kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas apkaltino euro zonos finansinę instituciją manipuliacijomis valiuta.
Jeanas-Claude'as Junckeris Sibiu
Jeanas-Claude'as Junckeris / „Scanpix“/AP nuotr.

„Tai taip nesąžininga – užsipulti centrinius bankus, kai kalbama apie jų nepriklausomybę“, – pareiškė J.C.Junckeris ECB konferencijoje Sintroje.

Antradienį JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad yra „nesąžininga“, jog ECB vadovas Mario Draghis prakalbo apie mažesnes palūkanų normas ar kitas paskatas euro zonos ekonomikai, nes rinkos į šiuos pareiškimus sureagavo smuktelėjusiu bloko bendros valiutos kursu JAV dolerio atžvilgiu ir Europos biržų kilimu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Silpnesnis euras leidžia eksportuoti Europos prekes pigiau, todėl D.Trumpas pareiškė, kad „tai nesąžiningai palengvina [Europos Sąjungai] galimybes konkuruoti su JAV“.

M.Draghi atsakė, kad ECB „tikslas nėra valiutų kurso keitimas“, o tik tikslinis infliacijos lygis, kuris yra šiek tiek mažesnis nei 2 proc., infliacijai pastaruoju metui sulėtėjus žemiau šio lygio.

J.C.Junckeris pridūrė, kad „viena iš pagrindinių centrinio banko vadovo galių ir atsakomybių yra ta, kad jis gali sujudinti rinkas vienu sakiniu“.

D.Trumpas vienu iš prioritetų laiko kovą su jo nuomone nesąžiningu Jungtinių Valstijų vertinimu tarptautinėje prekybos sistemoje bei stipri ekonomika.

Dėl šios priežasties jo kritikos strėlės dažnai skrieja į centrinių bankų vadovus, įskaitant FRS pirmininką Jerome‘ą Powellą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jerome Powellas, JAV centrinio banko vadovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jerome Powellas, JAV centrinio banko vadovas

JAV prezidentas antradienį pareiškė nesulaukęs „vienodų sąlygų“ su Europa, nes JAV centrinis bankas pastaraisiais metais didino palūkanų normas, o ECB laikėsi nuosaikios pinigų politikos.

Paklaustas, ar planuoja pašalinti J.Powellą iš centrinio banko vadovo pareigų, D.Trumpas atsakė: „Pažiūrėsime, ko jis imsis.“

Biržų stebėtojai tikisi, kad trečiadienio posėdyje FRS leis suprasti, jog artimoje ateityje palūkanų normos gali būti mažinamos, silpnėjant ekonomikos rodikliams.

Visgi D.Trumpo intervencijos gali apsunkinti centrinio banko, siekiančio demonstruoti savo nepriklausomybę nuo politinio kišimosi, veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas