Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Powellas: FRS nori pamatyti, kad JAV ekonomikos augimas „lėtėja“

JAV centrinis bankas „sumažins pastangas“ sulėtinti ekonomikos augimą tik po to, kai pamatys, kad ekonomikos plėtra lėtėja ir yra „aiškių“ infliacijos mažėjimo įrodymų, antradienį pareiškė Federalinio rezervo sistemos (FRS) vadovas Jerome‘as Powellas.
Jerome'as Powellas
Jerome'as Powellas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Didžiausia pasaulio ekonomika šiuo metu susiduria su didžiausia per keturis dešimtmečius infliacija, kuri paskatino FRS imtis veiksmų kainų spaudimui sumažinti ir šį mėnesį padidinti bazinę palūkanų normą labiausiai nuo 2000 metų. Anot J.Powello, pinigų politikos formuotojai sutaria, kad kitas agresyvus normos padidinimas bus „svarstomas“ birželį ir liepą.

„Mums reikia pamatyti ... kad augimo tempas, pernai pasiekęs labai aukštus lygius, lėtėja iki lygio, kuris tebėra teigiamas“, bet leidžia pasiūlai pasivyti paklausą, pareiškė FRS vadovas kartu su JAV verslo dienraščiu „The Wall Street Journal“ organizuotame renginyje.

Centrinio banko pareigūnams reikia pamatyti „aiškių ir įtikinamų įrodymų, kad infliacinis spaudimas slūgsta ir infliacija mažėja. Ir jeigu mes to nematysime, tuomet turėsime svarstyti agresyvesnius žingsnius“, pažymėjo jis.

Anot jo, ekonomikos plėtros perspektyvos yra itin neaiškios, nes ūkis tuo pat metu susiduria su keliais precedento neturinčiais iššūkiais, įskaitant kartą per amžių įvykstančios pandemijos pasekmes, besitęsiančias problemas tiekimo grandinėse, karo Ukrainoje poveikį kainoms ir žaliavoms, taip pat netikėtą darbo jėgos trūkumą.

„Mes nežinome, kokiu keliu žengs ekonomika. Pasaulyje vyksta daug įvykių, kurie gali daryti poveikį ekonomikai ir kurių mes realiai nekontroliuojame“, – įspėjo J.Powellas.

Prasidėjus pandemijai, FRS 2020 metų kovą sumažino savo bazinę palūkanų normą iki nulio ir įliejo į finansų sistemą milžiniškas pinigų sumas, siekdama užkirsti kelią dideliam nuosmukiui. Ekonomikai sparčiai atsitiesiant – be kita ko, dėl vyriausybės didelės apimties skatinamųjų priemonių, – centrinis bankas šiemet pradėjo griežtinti savo pinigų politiką ir jau dukart padidino palūkanų normas.

JAV bendrasis vidaus produktas (BVP) 2020 metų antrąjį ketvirtį smarkiai krito, tačiau po to ėmė atsigauti ir pernai padidėjo 5,7 procento. Šių metų pirmąjį ketvirtį šalies BVP smuko, o metinė infliacija kovą pasiekė 8,5 procento.

Sprendimas, ar sulėtinti palūkanų normų didinimą, bus priimtas remiantis „duomenimis“, kurie bus gauti ateinančiais mėnesiais, pažymėjo J. Powellas ir pabrėžė, kad infliacijos mažinimo užduotis yra nepaprastai svarbi, nes kainų stabilumas yra „ekonomikos pagrindas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai