Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J.Yellen „įsitikinusi“, kad Kongresas patvirtins pelno mokesčio minimalų tarifą

JAV iždo sekretorė Janet Yellen sekmadienį pareiškė esanti „įsitikinusi“, kad Kongresas patvirtins teisės aktus, skirtus Jungtinėse Valstijose įgyvendinti pelno mokesčio tarptautinį minimalų tarifą, kuris bus taikomas didelėms korporacijoms.
JAV Federalinio rezervo (FED) vadovė Janet Yellen
JAV Federalinio rezervo (FED) vadovė Janet Yellen / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO) tarpininkaujant pasiektas susitarimas numato bendrą 15 proc. mokesčio tarifą, kuriuo siekiama užkirsti kelią tarptautinėms korporacijoms mokėti itin mažus mokesčius registruojant būstines mažų mokesčių tarifų šalyse.

„Esu įsitikinusi, kad tai, ką turime padaryti, kad įsigaliotų pelno mokesčio minimalus tarifas, bus įtraukta į biudžeto suderinimo paketą“, – pareiškė J.Yellen transliuotojo ABC laidai „This week“, turėdama galvoje federalinio biudžeto įstatymo projektą, šiuo metu svarstomą Kongrese.

Kelių trilijonų JAV dolerių dydžio išlaidų paketas yra prezidento Joe Bideno ekonominės darbotvarkės kertinis akmuo.

Biudžeto suderinimas yra politinis žingsnis, kuris leistų demokratams, nedidele dauguma kontroliuojantiems Atstovų Rūmus ir Senatą, veikti be respublikonų pritarimo.

„Tikiuosi, kad (...) biudžetas bus priimtas ir mes galėsime įtikinti pasaulį, jog JAV atliks savo vaidmenį“, – kalbėjo J.Yellen, girdama „istorinį“ susitarimą.

Susitarimui pritariančioms 136 šalims tenka 90 proc. pasaulio bendrojo vidaus produkto (BVP).
Susitarimas leis joms gauti apie 150 mlrd. eurų papildomų pajamų nuo 2023 metų.

EBPO teigimu, šalys siekia pasirašyti daugiašalę konvenciją 2022 metais, o reformą įgyvendinti 2023-iaisiais.

Kiekviena susitarimo šalis dabar turi įtraukti jį į savo teisės aktus. Visgi išlieka tam tikrų klausimų – pavyzdžiui, dėl J.Bideno administracijos galimybių įgyvendinti reformą per Kongresą.

Demokratai nori įtraukti šią priemonę į 3,5 trln. JAV dolerių vertės infrastruktūros išlaidų paketą, tačiau jų dauguma Senate yra tokia maža, kad partija negali sau leisti jokių nesutarimų savo gretose.

Du demokratų senatoriai mano, jog suma, skirta iš esmės reformuoti JAV infrastruktūrą ir kovoti su klimato kaita, yra per didelė.

Papildomos pajamos iš minimalaus tarptautinio pelno mokesčio padėtų finansuoti J.Bideno planus.

Be pelno mokesčio tarptautinio minimalaus tarifo, 136 šalys taip pat susitarė perskirstyti deklaruojamą daugiau nei 125 mlrd. JAV dolerių maždaug 100 pelningiausių tarptautinių įmonių pelną įvairiose pasaulio šalyse.

Tai reiškia, kad įmonės turės mokėti mokesčius šalyse, kuriose vykdo verslo veiklą ir uždirba pelną, nepriklausomai nuo to, ar šiose šalyse yra įsteigtos jų būstinės ir atstovybėms. Toks pokytis turėtų įtakos didžiosioms JAV technologijų įmonėms, tokioms kaip „Facebook“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas