Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos bankas pagerino ekonomikos augimo prognozę, nepakeitė pinigų politikos

Japonijos centrinis bankas antradienį padidino trečios pagal dydį pasaulio ekonomikos augimo prognozes, remdamasis numatoma didesne paklausa, ir paliko nepakeistą savo itin laisvą pinigų politiką.
Japonija
Japonija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Visgi bankas pripažino, kad ekonomikos perspektyvos išlieka „labai neapibrėžtos“ ir gali keistis priklausomai nuo to, kaip vystysis vis dar siaučianti pandemija ir kaip ji paveiks vidaus ir tarptautinę ekonomiką.

Bankas patikslino savo 2020–2021 finansinių metų, pasibaigusių kovo 31 dieną, prognozę, skaičiuodamas, kad ekonomika susitraukė ne 5,6 proc., o 4,9 proc. minėtu laikotarpiu.

Bankas skaičiuoja, kad šiais finansiniais metais šalies ekonomika ūgtels 4 proc., palyginti su sausį paskelbta 3,9 proc. augimo prognoze.

Tuo tarpu dar kitais finansiniais metais, kurie pasibaigs 2023 metų kovo mėnesį, ekonomika greičiausiai ūgtels ne 1,8 proc. o 2,4 proc., mano šalies centrinis bankas.

„Prognozuojami augimo tempai yra didesni, daugiausia 2022-iesiems fiskaliniams metams, dėl stipresnės vidaus ir išorės paklausos“, – paaiškino Japonijos bankas.

Pasak jo, nors Japonijos ekonominė veikla „kol kas“ išliks mažesnės apimties nei iki pandemijos, bankas tikisi, jog viruso poveikis „palaipsniui mažės“.

Visgi vaizdas nėra vien teigiamas, nes bankas buvo priverstas dar kartą patikslinti savo infliacijos prognozes, skaičiuodamas, kad pasiekti ilgai lauką 2 proc. tikslą užtruks ilgiau nei manyta.

Nepaisant gausybės stimulų ir pinigų politikos švelninimo paketų, Japonijos bankui nepavyksta pasiekti norimo infliacijos lygio, kuris leistų suteikti impulsą ekonomikai.

Naujojoje prognozėje numatoma, kad 2022 metų kovo mėnesį pasibaigsiančiais finansiniais metais infliacija sieks vos 0,1 proc., palyginti su ankstesne 0,5 proc. prognoze.

Bankas mano, kad per metus, kurie pasibaigs 2023 metų kovo mėnesį, infliacija padidės iki 0,8 proc., o per metus, pasibaigsiančius 2024 metų kovą, infliacija gali pasiekti 1 procentą.

Bankas teigė ketinanti tęsti dabartinę pinigų politiką „tol, kol to reikės“, kad pasiektų 2 proc. infliacijos tikslą.

Pakartodamas ankstesnius sprendimus, bankas patvirtino, kad „nedvejodamas imsis papildomų lengvinančių priemonių, jei reikės“, kartu pridurdamas manantis, jog šiuo metu galiojančios trumpalaikės ir ilgalaikės palūkanų normos išliks dabartiniame lygyje ar mažesnės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?