Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Japonijos ekonomikos augimas II ketvirtį siekė 0,3 proc.

Japonijos ekonomika antrąjį šių metų ketvirtį ūgtelėjo 0,3 proc., šiek tiek viršydama prognozes, nepaisant padidėjusio COVID-19 atvejų skaičiaus ir naujų apribojimų, parodė pirmadienį paskelbti duomenys.
Tokijas
Tokijas / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Japonija Ekonomika

Sausio–kovo mėnesiais trečia pagal dydį pasaulio ekonomika fiksavo susitraukimą, kurį lėmė sumažėjęs vartojimas, vyriausybei paraginus gyventojus likti namuose, kai padaugėjo COVID-19 infekcijos atvejų.

„Bloomberg“ apklausti ekonomistai prognozavo vos 0,1 proc. siekiantį antrojo ketvirčio ketvirčio augimą.

Ministrų kabineto paskelbti duomenys taip pat parodė, kad pirmąjį ketvirtį ekonomika susitraukė šiek tiek mažiau, nei buvo skaičiuota anksčiau – ne 1 proc., o 0,9 procento.

Paskutinius du 2020 metų ketvirčius Japonija fiksavo ekonomikos augimą, tačiau jis sustojo, kai žiemą vėl padaugėjo koronaviruso atvejų, dėl kurių keliose šalies prefektūrose buvo įvesta nepaprastoji padėtis.

Tokijuje ir kituose regionuose didžiąją 2021 metų dalį galiojo įvairūs apribojimai, o vakcinavimo nuo COVID-19 kampanija pradėta vėliau nei kitose išsivysčiusiose šalyse ir įsibėgėjo lėčiau.

Šiuo metu maždaug trečdalis japonų yra visiškai skiepyti, tačiau COVID-19 atvejų skaičius yra rekordinis – pastarosiomis dienomis šalyje kasdien fiksuojama daugiau nei 20 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų.

Padidėjęs užsikrėtimo atvejų skaičius, kurį paskatino lengviau plintanti delta atmaina, aptemdė stipraus ir greito ekonomikos atsigavimo galimybes.

Visgi analitikai teigė, kad horizonte dar yra vilties.

„Antrąjį ketvirtį produkcijos apimtys padidėjo, tačiau šį ketvirtį rezultatai nebus daug geresni, nes delta atmainos sukelta penktoji koronaviruso banga stabdo vartotojų išlaidas“, – parašė tyrimų ir konsultacijų bendrovės „Capital Economics“ ekonomistas Tomas Learmouthas.

„Visgi spartinant vakcinavimo kampaniją, tebeišlieka stipraus ketvirtojo ketvirčio atsigavimo galimybė“, – pridūrė analitikas.

Jis pažymėjo, kad 0,8 proc. siekęs privataus vartojimo augimas, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, buvo stipresnis nei tikėtasi ir kompensavo didžiąją dalį ankstesnių trijų mėnesių nuosmukio.

Tačiau, kaip ir anksčiau pandemijos metu, neapibrėžtumas išlieka.

„Didėjant sunkesnių ligos atvejų skaičiui, rizika, susijusi su mūsų prognozėmis, kad vartotojų išlaidos trečiąjį ketvirtį sudrums vandenį, išlieka“, – mano T.Learmouthas.

Nepaisant to, analitikas yra įsitikinęs, kad spartus skiepijimo programos tempas padės Japonijai atsidurti „tinkamoje padėtyje“ ir fiksuoti atsigavimą ketvirtą ketvirtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas