Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV BVP pirmąjį ketvirtį sumažėjo 4,8 proc.

JAV bendrasis vidaus produktas (BVP) pirmąjį ketvirtį, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, sumažėjo 4,8 proc., parodė prekybos departamento trečiadienį paskelbti išankstiniai duomenys.
JAV doleris
JAV doleris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nuosmukis buvo pirmasis nuo 2014 metų sausio–kovo mėnesiais, kuomet šalies BVP smuko 1,1 proc., ir didžiausias nuo 2008 metų ketvirtojo ketvirčio, kuomet nuosmukis buvo sudaręs 8,4 procento.

Analitikai vidutiniškai prognozavo mažesnį smukimą: portalo „Trading Economics“ respondentai spėjo, kad JAV BVP sumažės vidutiniškai 4 proc., o JAV verslo dienraščio „The Wall Street Journal“ apklausti ekspertai manė, jog nuosmukis sudarys vidutiniškai 3,5 procento.

2019 metų ketvirtąjį ketvirtį JAV BVP padidėjo 2,1 procento.

Ekspertai pažymi, jog prekybos departamento ataskaita atspindi tik pirmąsias dėl koronaviruso pandemijos valdžios nustatytų apribojimų pasekmes.

Įmonių ir mokyklų uždarymo, socialinio atstumo laikymosi užtikrinimo ir kitų priemonių buvo imtasi per paskutines tris ketvirčio savaites.

Todėl analitikai prognozuoja, jog antrąjį ketvirtį BVP nuosmukis sudarys 25 proc. ar bus dar didesnis, o kai kurie mini net galimą 40 proc. kritimą.

Prieš tai JAV ekonomika išgyveno ilgiausią savo istorijoje augimo, kurio vidutinis tempas sudarė apie 2 proc., laikotarpį, kuris tęsėsi net 11 metų.

Vartotojų išlaidos, kurioms tenka du trečdaliai JAV BVP, pirmąjį ketvirtį, palyginti su metais anksčiau, sumažėjo 7,6 proc. ir jų nuosmukis buvo didžiausias nuo 1980 metų.

Eksportas sausio–kovo mėnesiais krito 8,7 proc., o importas – 15,3 procento.

Įmonių investicijos į įrangą sumažėjo 15 proc., o valstybės išlaidos šiek tiek padidėjo.

„Taigi augimas, kuris prasidėjo 2009 metų trečiąjį ketvirtį, pasibaigė – jį pražudė COVID-19“, – pareiškė ekonominių tyrimų bendrovės „Pantheon Macroeconomics“ vyriausiasis ekonomistas Ianas Shepherdsonas.

„Tačiau šie duomenys atspindi tik audrą prieš antrojo ketvirčio uraganą, taigi visiems turi būti aišku, kokia bus būsima ekonomikos raidos trajektorija.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai