Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV centrinis bankas nepakeitė bazinės palūkanų normos, žada būti „kantrus“

JAV federalinio rezervo sistema (FRS) trečiadienį pasibaigusiame sausio mėnesio posėdyje, kaip ir prognozuota, nepakeitė bazinės palūkanų normos ir pareiškė, jog, prieš imdamasis tolesnių pokyčių, elgsis kantriai.
Wall Street
Wall Street / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai, pasak ekspertų, yra kol kas aiškiausias ženklas, jog centrinis bankas atsižvelgia į nuogąstavimus dėl ekonomikos ir jos augimo perspektyvų.

FRS prognozuoja, kad JAV ekonomika toliau augs, o darbo vietų skaičius toliau sparčiai didės ir tai vadina „labiausiai tikėtinais rezultatais“.

Tačiau iš pareiškimo, kuris buvo paskelbtas pasibaigus posėdžiui, matyti, kad neapibrėžtumas dėl ekonomikos augimo perspektyvų vis didėja.

„Atsižvelgdamas į pasaulio ekonomikos ir finansų rinkos pokyčius, taip pat į nedidelį infliacinį spaudimą, komitetas elgsis kantriai“, kai jam teks spręsti, kada reikėtų vėl padidinti bazinę palūkanų normą ir ar tai reikia daryti, pareiškė JAV pinigų politiką formuojantis Federalinis atvirų rinkų komitetas (FOMC).

JAV centrinis bankas taip pat nustebino rinkas, paskelbęs atskirą pareiškimą, kuriame pažymėjo, jog yra pasirengęs keisti turimų didžiulių vertybinių popierių atsargų mažinimo tempą.

Prieš tai rinkoje buvo kilę nuogąstavimų, kad dabartinis šių atsargų mažinimo procesas yra pernelyg nelankstus.

FOMC pareiškimo tonas, pasak ekspertų, rodo didėjantį supratimą, kad JAV ekonomikos augimo tempas jau buvo pasiekęs aukščiausią lygį ir dabar lėtėja.

Sprendimas nekeisti bazinės palūkanų normos nebuvo netikėtas, nes FRS atstovai pastarosiomis savaitėmis vis duodavo suprasti, kad tolesni sprendimai dėl normos lygio bus priimami atsargiai.

2018 metais FOMC bazinę palūkanų normą padidino keturis kartus, tačiau didėjantis susirūpinimas dėl JAV ekonomikos augimo lėtėjimo ir prekybos karas su Kinija JAV centrinio banko pareigūnus paskatino duoti ženklą, kad, prieš priimant tolesnius sprendimus dėl pinigų politikos, bus įvertinta ekonomikos būklė.

Kitas FRS posėdis įvyks kovo 19–20 dienomis. Pasibaigus tam posėdžiui, taip pat bus paskelbtos atnaujintos makroekonominės prognozės.

FRS paskelbus sausio mėnesio posėdžio rezultatus, augimas JAV akcijų rinkoje pastebimai paspartėjo. Indeksas „Standard & Poor's 500” šoktelėjo 1,7 proc., „Dow Jones Industrial Average“ – 1,9 proc., o „Nasdaq Composite“ – 2,1 procento.

Indeksas „ICE US Dollar“, kuris rodo JAV dolerio kurso pokyčius šešių pagrindinių pasaulio valiutų atžvilgiu, sumenko 0,3 procento. Vien euro atžvilgiu JAV doleris atpigo 0,4 procento.

Tuo tarpu dešimties metų trukmės JAV vyriausybės obligacijų pajamingumas beveik nepakito ir toliau šiek tiek viršija 2,7 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas