Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV gamintojų kainos balandį šoktelėjo 6,2 proc. – daugiausia nuo 2010 metų

Didmeninių kainų infliacija Jungtinėse Valstijose balandį išaugo 6,2 proc., palyginti su tuo pačiu 2020 metų mėnesiu, ketvirtadienį pranešė Darbo departamentas, pridūręs, kad tai buvo rekordinis šuolis.
Niujorkas
Niujorkas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Duomenys paskelbti po trečiadienio pranešimo, kuriame buvo paskelbta apie 4,2 proc. siekiantį vartotojų kainų šuolį metine išraiška.

Tokie duomenys didina spaudimą prezidento Joe Bideno pastangoms paskatinti didžiausios pasaulio ekonomikos atsigavimą nuo COVID-19 sukeltos krizės, nesukeliant kainų augimo.

Analitikai teigia, kad pastarieji infliacijos duomenys atspindi atsigavimą nuo kainų griūties, užfiksuotos pirmosiomis pandemijos savaitėmis, taip pat netolygų ekonomikos atsinaujinimą.

Metinis gamintojų kainų indekso (PPI) padidėjimas yra didžiausias nuo tada, kai šios sudėties indeksas buvo pradėtas skaičiuoti 2010 metų lapkričio mėnesį. Prieš metus, 2020 metų balandį, fiksuotas 1,5 proc. nuosmukis.

Neįskaitant nepastovių maisto produktų ir energijos kainų, PPI per pastaruosius 12 mėnesių padidėjo 4,2 proc. – tai taip pat didžiausias rodiklis nuo 2014 metų rugpjūčio mėnesio. Prieš metus šis indeksas sumenko 0,1 procento.

Mahiras Rasheedas iš „Oxford Economics“ pastebėjo, kad tiekimo grandinės kliūtys prisideda prie augančios infliacijos, tačiau šis poveikis neturėtų trukti ilgai.

„Manome, kad artimiausiu metu kainos didės, kol bus pašalinti tiekimo apribojimai ir išnyks esminiai padariniai“, – mano analitikas, sutikdamas su JAV centrinio banko nuomone, jog „didžioji infliacijos spartėjimo dalis bus laikina <...> ir kad tai nėra augančios infliacijos spiralės pradžia“.

Palyginti su kovo mėnesiu, PPI padidėjo 0,6 proc., viršydamas prognozių konsensusą, sakoma pranešime, kuriame taip pat pažymėta, jog trečdalį indekso augimą lėmė pabrangusios paslaugos. Prieš metus mėnesinio indekso pokytis siekė 1,1 proc. į mažesnę pusę.

Nors energijos kainos didėjo, ataskaitoje teigiama, kad didmeninės benzino kainos per mėnesį sumenko 3,4 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas